CZ EN

Eduard Janota - v pořadu ČT: Otázky Václava Moravce - dne 24.5.2009

  • Program nové vlády
  • Ekonomika v potížích


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou neděli vám všem. Světlo na konci tunelu globální ekonomické recese, vidíme ho, nebo ne? Otázka možná nejzásadnější, odpověď na ni je však stále složitá. Konkrétních odpovědí se spíš dočkáme při pohledu na následky ekonomického zpomalení. I v Česku je vidíme na každém kroku. Roste počet lidí bez práce, zvyšuje se zadlužení státu, obce a kraje se potýkají s nedostatkem peněz a tak se možná i velké části z vás dotklo zvýšení daně z nemovitosti. Nezbývá nám nic jiného, než si zvykat na zmrazení mezd a platů, v některých případech dokonce na jejich snižování. Tentokrát jsme pro vás připravili velkou ekonomickou debatu. Pozvání do Otázek přijali nový ministr financí Eduard Janota, guvernér centrální banky Zdeněk Tůma a bývalí ministři financí z ČSSD Bohuslav Sobotka a z KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Nejen o penězích, vyhlídkách české ekonomiky bude řeč v následujících minutách. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Fischerova vláda má v pondělí schvalovat výdajové rámce státu do roku 2012. V příštím roce ministerstvo financí počítá se schodkem státního rozpočtu ve výši 150 miliard korun. Sociální demokraté dál doporučují úřednické vládě, aby aktualizovala letošní státní rozpočet, a to změnou zákona. Předseda ČSSD Jiří Paroubek připouští, že ekonomická recese zkomplikuje přijetí jednotné evropské měny, tedy eura v České republice.

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD/
--------------------
Rok 2013 je v tuhle chvíli vyloučen jednak z věcného hlediska, jednak z politického.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ztrátové hospodaření Českých aerolinií může podle některých odhadů srazit cenu při jejich privatizaci. Stát počítal s tím, že z prodeje ČSA může získat 4 až 5 miliard korun.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.