CZ EN

S idejemi za funkce se nehandluje

Miroslav Kalousek, ministr financí

Rozhovor

»Funkci ve Fischerově vládě mi zatím nikdo nenabídl,« říká ministr financí Miroslav Kalousek. Jeho angažmá v úřednické vládě si přeje prezident Václav Klaus. Kalousek by prý ale o nabídce uvažoval jen tehdy, pokud by mu ji dali premiér Jan Fischer i odstupující předseda vlády Mirek Topolánek.

* HN: Dostal jste nabídku stát se ministrem financí ve vládě Jana Fischera?

Jediný autentický výrok politika, který jsem zaznamenal, bylo vyjádření pana prezidenta, kterého si velmi vážím jako projevu důvěry. Nicméně vládu sestavuje Jan Fischer po konzultaci s politickými stranami. Já jsem člen vlády Mirka Topolánka a pokládám za strašnou škodu pro Českou republiku, že ta vláda padla. Abych o angažmá v nové vládě vážně přemýšlel, tak by si to musel přát nejenom Jan Fischer, ale také Mirek Topolánek.

* HN: Vždy jste tvrdil, že chcete být v reformní vládě, jako byla ta Topolánkova. Vláda Jana Fischera má být ale úřednickým kabinetem. To vám nevadí?

Já jen nechci vypadat jako někdo, kdo utíká od zodpovědnosti. Ale taky ne jako někdo, kdo se někam cpe. Nikam se necpu, nic nikomu neslibuju, nenabízím se. Je krize a já nechci vypadat jako někdo, kdo se bojí. Ale musel by mě k tomu vyzvat odstupující premiér. Dřív by nemělo cenu o tom vážně uvažovat.

* HN: Kdybyste ve Fischerově vládě skutečně byl, co byste na úřadu chtěl dokončit?

Kdyby, kdyby... Nemá cenu vůbec spekulovat. Přece nečekáte, že vám budu vykládat, co budu dělat, když nepokládám za pravděpodobné, že ta situace nastane. V každém případě bych k tomu rád dodal, že jak Jan Fischer, tak i můj potenciální nástupce mohou stoprocentně počítat s mou pomocí a podporou.

* HN: Kdybyste byl ve Fischerově vládě, musel byste se zřejmě vzdát členství v KDU-ČSL. Udělal byste něco takového?

Já naprosto odmítám mluvit o kdyby. Jestli opustím nebo neopustím KDU-ČSL, je moje vlastní rozhodnutí, určitě bych s něčím takovým nehandloval, protože s idejemi za funkce se neobchoduje.

* HN: Jiří Čunek uvedl v Mf Dnes, že váš nástup do nové vlády může být součástí dohody ODS a ČSSD. Kvůli dokončení některých privatizací a pokračování v zakázce na sanaci ekologických škod za 130 miliard.

Pan předseda mě nezklamal. Jeho výroky poměrně přesně popisují jeho vlastní představy o vrcholné politice. Proto ta jeho politika taky tak vypadá.

* HN: Včera jste se sešel s Janem Fischerem. O čem jste jednali?

Mluvili jsme pouze o agendě ministerstva financí a o věcech, které se týkají předsednictví. O personáliích nepadlo ani slovo.


Zdroj: 16.4.2009, Hospodářské noviny, autor: Marie Valášková.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.