CZ EN

Prioritou je zaměstnanost

Ten průsečík našich návrhů není sice velký, ale také není nulový, říká o protikrizových plánech obou stran Miroslav Kalousek, ministr financí.

* LN Na čem jste se na večerní schůzce dohodli?

Zpráva číslo jedna je, že je zřetelná vůle nějakou dohodu udělat. Zpráva číslo dvě je, že si to vyžádá nějaký alespoň minimální čas a konzultace ve stranických grémiích a klubech. To znamená, že všichni, co jsme se té schůzky zúčastnili, pokládáme za účelné, aby ten úterní balíček ČSSD prošel do druhého čtení a stejně tak v pátek ten balíček ODS. A to i přesto, že s drtivou většinou toho, co je obsahem balíčku ČSSD, nemůžeme souhlasit.

* LN Co se s návrhy opatření bude dít dál?

Tímto se umožní, aby návrhy prošly do výborů, a navíc se zkrátí lhůty na projednávání. Tak docílíme toho, že to budeme moci projednávat už na řádné dubnové schůzi.

* LN Vyplynulo něco z diskuze?

Z té diskuze vyplynulo, že ten společný jmenovatel, na kterém jsme se schopni shodnout, není veliký, ale není nulový.

* LN V těchto dnech vláda usilovně bojuje za prosazení slevy na sociálním pojištění. Co konkrétního by toto opatření mělo lidem přinést?

Naší prioritou je udržovat zaměstnanost. A firmy jsou dnes v situaci, že propouštění mohou předcházet buď zvyšováním výnosů, nebo snižováním nákladů. Snížení sociálního pojištění je vlastně státní pomoc firmám snižovat náklady ve mzdové oblasti. Jeho degresivní charakter navíc zaručí, že největší přínos pocítí lidé s nižší kvalifikací a příjmy, jejichž pracovní místa jsou nejohroženější. Sleva na sociálním pojištění snižuje tlak na propouštění. Může pomoci nepropustit 50 až 70 tisíc lidí. Lidé ale většinou slyší spíše na adresné dávky, ať už to jsou 13. důchody, slevy na dani, šrotovné... Z hlediska populistické komunikace je prosazení takových návrhů jednodušší. Ale při zvažování každého takového návrhu je nutné brát v potaz, jak přispěje zaměstnanosti a hospodářskému růstu. A žádný z těchto návrhů k tomu nevede.

* LN Máte nějakou alternativu pro případ, že by se slevu na sociálním pojištění nepodařilo prosadit?

Alternativou by bylo třeba i dočasně po dobu krize dovolit zaměstnavatelům, aby pružně nabírali a propouštěli. Zpružnit zákoník práce je ale v současné politické situaci neprůchodné.


Zdroj: 31.3.2009, Lidové noviny, autor: Lukáš Dolanský František Bouc

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.