CZ EN

Kalousek: Cítím se svobodněji

Ministr financí říká, že chce držet vládní dluhy na uzdě až do poslední chvíle

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek bude v zavádění protikrizových opatření pokračovat stejným tempem jako dosud, alespoň co se týká jeho přímých pravomocí. Už se nemusí ohlížet na to, co tomu řeknou rebelující poslanci.

* Které úkoly ministerstva se nyní budete snažit prioritně dokončit?

Na mé práci se nemění vůbec nic, priority ministra financí a ministerstva zůstávají. Zásadní prioritou je zavádění opatření z národního protikrizového plánu vlády.

* To tedy znamená především prosadit ve Sněmovně slevu na sociálním pojištění a insolvenční zákon.

Parlamentní rozhodnutí vyžadují novely zákonů o sociálním pojištění, dani z příjmu (zrychlení odpisů) a o dani z přidané hodnoty (odpočet DPH u automobilů pro firmy, návrh je v Senátu). Osmdesát procent protikrizových opatření je exekutivních, na ně není potřeba souhlas parlamentu.

* Která opatření z protikrizového plánu tedy ještě zbývají?

Exekutivní opatření dělám každý den. Týkají se například oblasti podpory exportu, tedy posílení úvěrového rámce České exportní banky o jednu miliardu korun, nebo zavedení programu Záruka pro garance provozních úvěrů u Českomoravské záruční a rozvojové banky.

* Jaké jsou další priority vašeho ministerstva?

Budeme se snažit udržet veřejné finance v přijatelném deficitu, který by neznamenal rozval a znemožnění návratu k dlouhodobě stabilní bilanci veřejných rozpočtů, což je v této době složité manévrování, každodenní práce.

* Podle Bohuslava Sobotky nezpůsobí opatření, která ČSSD příští týden navrhne na mimořádné schůzi parlamentu, větší deficit, než je ten naplánovaný dosavadní vládou.

Pan Sobotka má tu výhodu, že může z pozice opozice říkat, co chce. Já mám bohužel ústavní odpovědnost za dlouhodobě udržitelnou bilanci veřejných rozpočtů.

* Co dalšího se budete ještě snažit dokončit v oblasti legislativy?

Prosadit změnu daňového řádu, který kromě jiného upravuje lhůtu pro bezhotovostní placení daní, zpřísňuje pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu, podporuje elektronickou komunikaci s daňovou správou atd. V oblasti nelegislativních úkolů jsou to privatizační projekty či likvidace starých ekologických zátěží (momentálně probíhá výběrové řízení na obří zakázku, pozn. red.).

* Jak se vám v současné situaci bude pracovat?

Mé ústavní pravomoci nejsou nijak omezené a já nemám jediný důvod na tempu prací cokoliv měnit. Jediná významná změna nastala v poměrně výraznějším pocitu svobody, který cítím. V exekutivních krocích, které jsou v mé ústavní pravomoci, mi může být už úplně jedno, co si myslí Jan Schwippel, Ludvík Hovorka či Věra Jakubková.

***

  • * Návrhy vlády - Sleva na sociálním pojištění až 700 Kč pro firmy má zachovat pracovní místa - dočasné zrychlení odpisů majetku, např. auta, kancelářské přístroje apod. ČSSD je pro - odečty DPH na osobní auta pro podnikatele-plátce DPH (Sněmovna schválila, nyní v Senátu) - podpora exportu - zvýšení kapitálu v České exportní bance - podpora malého a středního podnikání, navýšení peněz ve fondech ČMZRB - změna zákona o insolvenci, který umožní přežít firmám v problémech a ochrání platy zaměstnanců. ČSSD je pro
  • * Návrhy ČSSD - šrotovné (dočasné opatření) až 25 tisíc korun při koupi nového vozu a vyřazení starého - dočasné zvýšení podpory v nezaměstnanosti až na 80 % a prodloužení jejího vyplácení až na devět měsíců - nemocenská v prvních třech dnech nemoci se má vrátit do výše 25 % průměrné mzdy - „milionářská daň z příjmu“ - pro lidi s příjmy nad 100 tisíc Kč měsíčně daň 30 % - vyšší daň z příjmu pro firmy - dočasně vyšší příspěvek na bydlení o 300 Kč - vyšší přídavky na dítě o 100 Kč - dočasné snížení sazby DPH (u potravin, léků apod.) z 9 na 6 % - sleva na dani fyzických osob o 3 600 Kč ročně (dnes 24 840 Kč) - zvýšení pojištění vkladů u bank z 50 tisíc eur na dvojnásobek


Zdroj: 26.3.2009, Mladá fronta DNES, autor: JITKA VLKOVÁ

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.