CZ EN

Česká republika se může stát daňovým rájem

MINISTR FINANCÍ MIROSLAV KALOUSEK (KDU-ČSL):

* Ústavní soud zakázal daňovým úředníkům provádět namátkové kontroly, tzv. přepadovky. Napříště už musí kontrolor mít v ruce pádný důkaz, proč na kontrolu nečekaně nastupuje. Jak toto rozhodnutí hodnotíte jako správce daní, ministr financí?

Při vší úctě k Ústavnímu soudu mne nález připadá velmi absurdní, při důsledné realizaci tohoto usnesení se staneme světovou raritou. Z Česka pomáhá vytvářet daňový ráj. Když to přeženu, možná by pomalu vyšlo nastejno, kdyby se finanční úřady zavřely, na jejich dveře by se dala pokladnička s nápisem sem přispějte na daně dle vlastního uvážení. Ale teď vážně, rozhodnutí mně připadá, jako by bylo rozhodnuto bez ohledu na znalost daňové praxe a reality.

* Nicméně nález Ústavního soudu platí a je tedy závazný.

Budeme se snažit nálezu Ústavního soudu vyhovět, naší prioritou je však současně dodržet to, co nám uložil zákon, totiž hájit daňové zájmy státu a vybrat daně. Rozhodnutí budeme respektovat, ale ne vždy se to možná podaří, nikoli naší vinou.

* Na namátkové kontroly bez evidentní příčiny si ztěžovali někteří podnikatelé jako na „buzeraci“.

Já je za buzeraci nepovažoval, pouze za prostředek ochrany poctivých podnikatelů a občanů České republiky. Nález Ústavního soudu mne opravdu netěší, protože jej považuji za rozhodnutí jdoucí ve svých důsledcích proti lidem, zájmům společnosti. Je to rozhodnutí takového druhu, které by mohlo například požadovat od kontrolora městské hromadné dopravy, aby kontroloval jen toho, u kterého je důvodné prokazatelné podezření, že jede na černo. Nebo policista dopravního inspektorátu by mohl podle obdobného nálezu zastavit jen to auto, u kterého by určitě věděl, že řidič před jízdou výrazně popíjel alkoholické nápoje.


Zdroj: 30.1.2009, Právo, rubrika Zpravodajství, autor: Jiří Vavroň


Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.