CZ EN

Ministr financí podepsal smlouvu na vybudování Státní pokladny - Rádio Česko, 23.12.2008

Redaktor
Ministr financí Miroslav Kalousek včera podepsal smlouvu s českou pobočkou firmy IBM na vybudování informačně ekonomického systému Státní pokladny. Právě IBM vyhrála výběrové řízení s nabídkou ve výši 2 miliard a 149 milionů korun. Systém má být základním nástrojem řízení a kontroly veřejných financí. A ředitelem projektu Státní pokladny na ministerstvu financí je Pavel Nevšímal. Dobré ráno.

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Dobrý den.

Redaktor
Jak jsme řekli, cílem projektu je vytvořit počítačový systém, který zrychlí a zprůhlední hospodaření státu. A zajistí dostatek informací pro nakládání s penězi. Jak? Jak to bude fungovat v praxi?

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Integrovaný informační systém Státní pokladny je především nástrojem, který zefektivní transparentní řízení státních financí. Jak to bude fungovat – je to velmi komplikovaná věc, zjednodušeně řečeno je to zprovoznění a propojení čtyř základních modulů, Rozpočtového informačního systému, Centrálního účetního systému, Platebního styku a Řízení státního dluhu.

Redaktor
Takže podstata té novinky spočívá spíš v propojení nějakých stávajících databází?

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Ne, určitě ne. V tomto systému budou integrovány některé současné systémy, ale budou vybudovány také některé zcela nově.

Redaktor
Podobné systémy mají i v jiných zemích, kde například, odkud jste případně brali inspiraci?

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Když jsme, a to trvá téměř osm let, když ministerstvo financí plánovalo a rozhlíželo se okolo, tak se inspirovalo hlavně v zemích, které jsou podobné jak co do velikosti ekonomiky, tak i podobně velké rozlohy, počtu obyvatel atd. Bylo to jednak Portugalsko, Rakousko a samozřejmě Slovensko, které pro nás bylo velkou inspirací, protože tam systém funguje již, myslím, sedm let a tam vycházeli téměř ze stejných podmínek z jakých budeme vycházet my.

Redaktor
Ten informační ekonomický systém Státní pokladny má začít fungovat až od 1. ledna 2010, to je až za rok, proč až v tomto termínu?

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Ten termín mně nepřipadá až v tomto termínu, mně připadá rozsah prací a rozsah činností tak rozsáhlý, že je to velmi brzo. Ale tak jak se ptáte, tak skutečně to není jednoduchá věc, protože my budeme v březnu, až na přelomu března a dubna příštího roku vědět přesně realizační koncept, to znamená přesnou definici, jak se tento projekt bude realizovat a pak na tu skutečnou realizaci nastavení systému, instalaci, roll-out mezi kapitoly a organizační složky státu budeme mít tři čtvrtě roku a to si ještě do toho vezměte relativně velmi rozsáhlé školení uživatelů.

Redaktor
Dodavatele systému hledalo ministerstvo skoro dva roky, předchozí výběrové řízení letos v únoru ministr Kalousek zrušil. A dokonce soutěž prošetřoval antimonopolní úřad. Můžete připomenout důvody?

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Jednoduše řečeno ministerstvo financí v roce 2006 vyhlásilo soutěžní dialog. Soutěžní dialog v té době byla úplně nová forma veřejného výběrového řízení a po asi 9 nebo 10 měsících se tento soutěžní dialog uzavřel. Uzavřel se tak, jak ministerstvo financí předpokládalo a myslelo si, že podle zákona je v pořádku, dokonce si myslím i dneska, že to bylo v pořádku, kdy byl přesně nazván systém, který si ministerstvo financí vybralo jako nejlepší a z těch 10 uchazečů, se kterými se vedl soutěžní dialog, jedna z těch firem podala námitku, ÚOHS se k tomu stavěl, že to skutečně nemělo být úplně až tak přesně a jasně definováno a ministerstvo financí v té době a za těchto událostí soutěžní dialog zrušilo. Ještě bych chtěl podotknout, že v té době byl soutěžní dialog pouze na jednu z komponent Státní pokladny – na Rozpočtový informační systém a řekl bych, že brzo na to, několik měsíců na to ministerstvo financí vyhlásilo veřejné výběrové řízení na systémy dva – Centrální účetní systém a Rozpočtový informační systém.

Redaktor
Říká Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny na ministerstvu financí. Děkujeme Vám za informace, na shledanou.

Pavel Nevšímal, ředitel projektu Státní pokladny
Já děkuji také, na shledanou, hezký den.


Zdroj: Radio česko, 23.12.2008 v 8:15 - rozhovor s Pavlem Nešímalem,  ředitel projektu Státní pokladny

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.