CZ EN

Termín přijetí eura musí být výhodný pro občany i firmy

* Vláda měla na úterním jednání zamítnout návrh ministerstva financí, aby se příští rok nestanovoval termín přijetí eura. Proč MF něco takového navrhlo?

Vláda nic takového zamítnout nemohla, protože ministerstvo nic takového nenavrhovalo. Ve vládě byl pouze projednáván společný analytický materiál MF a České národní banky, který ministr financí a guvernér ČNB každoročně předkládají vládě a který se zabývá reálnou konvergencí České republiky k eurozóně a plněním maastrichtských kritérií. Závěry materiálu obsahovaly doporučení, aby vláda v roce 2008 termín přijetí eura nestanovovala a aby v roce 2009 neusilovala o vstup do systému ERM II. Tak se také stalo a stane. Vláda termín přijetí eura na svém včerejším zasedání nestanovila a v roce 2009 o vstup do ERM II usilovat nebude. Jediné, co se během diskuse stalo, byl fakt, že přestože se tak vláda rozhodla postupovat, nepokládá za vhodné tuto skutečnost explicitně uvést v usnesení vlády.

* Kdy by vláda mohla o termínu přijetí eura rozhodnout?

Vzhledem k fiskální politice, kterou v současné době provádí většina evropských zemí, a vývoji ekonomiky upřímně říkám, že nevím. Budu ale trvat na tom, aby byl stanoven takový termín, kdy to bude pro občany ČR i pro českou ekonomiku výhodné.


Zdroj: 18.12.2008, Právo  str. 19  Trhy & ekonomika

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.