CZ EN

Obchodníci, hleďte více na východ

Recese v západních zemích doléhá velmi tvrdě na české vývozce, a přináší tak snížení hospodářského růstu české ekonomiky, větší nezaměstnanost a nižší příjmy veřejných rozpočtů. Jedna z možností je více se soustředit na trhy s růstovým potenciálem, a stát má nástroje, kterými může pomoci.

Psát o významu vývozu pro malou otevřenou ekonomiku v době globalizace by bylo zbytečné. Omezme se na konstatování, že tvoří 80 procent českého HDP. Drtivá většina ho směřuje do států Evropské unie. V těchto dnech se však projevuje pokles poptávky v této oblasti, který se v příštím roce bude prohlubovat. Naši vývozci se tak začínají dostávat do vážných problémů. Na východ od nás však existují trhy, které čeká slušný růst i přes globální útlum.

Vzhůru k novým trhům

Právě zde existuje prostor pro české dodavatele, kde by mohli uplatnit své kapacity, uvolněné díky recesi na západě. Připomeňme, že ještě nedávno se česká ekonomika pohybovala nad svým potenciálním produktem, kdy bylo dokonce nemožné uspokojit všechny objednávky a podnikům se nedostávalo pracovních sil. Východní trhy tak zatím relativně zůstávaly bez patřičné pozornosti.
Jaké má stát v tržní ekonomice nástroje pro podporu exportu? Vlastní Českou exportní banku (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), pomocí kterých provádí svou proexportní politiku.
Navýšení základního kapitálu ČEB až o dvě miliardy korun vytvoří dodatečný prostor pro poskytnutí státní podpory vývozu o zhruba 25 – 35 miliard korun.

Podpořit, ale s rozumem

Nejedná se však o žádné bezhlavé vyhazování veřejných prostředků, jak to předvádějí některé vlády a jak nás varuje opozice. Záleží na kvalitě konkrétních projektů našich exportérů, které budou posuzovány podle přísných kritérií jako v kterékoli soukromé bance. Co je důležité, podpora ČEB bude určena především pro malé a střední podniky, které to mají u bank vždy o něco obtížnější než ty velké.
Co se týče činnosti EGAP, zásadním dočasným opatřením ke zvýšení účinnosti úvěrového pojištění je zavedení zvýšení pojistného krytí u všech typů pojištění vývozních úvěrů z dosavadních 95 až na 99 %. Tím se snižuje spoluúčast pojištěného na škodě na pouhé jedno procento, což znamená významný přínos pro snížení rizikovosti exportu a jeho financování jak pro vývozce, tak i pro financující banky. Současně EGAP přichází se zlevněním svých služeb a širší škálou produktů.

Bez tlaků lobbistů

Opozice vládu kritizuje, že nic nedělá a jen přihlíží se založenýma rukama. Naopak, výše jsem uvedl příklady konkrétních plošných opatření, které podpoří náš export a zmírní pokles hospodářského růstu. To vše v souladu s pravidly hospodářské soutěže, bez tlaků lobbistických skupin, který by provázel každou selektivní podporu zvýhodňující jen některé subjekty a bez projídání peněz daňových poplatníků.


Zdroj: 15.12.2008, Hospodářské noviny, rubrika Názory, autor: Ivan Fuksa, první náměstek ministra financí ČR

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.