CZ EN

Stíny nad krajskými rozpočty

Hospodaření krajů se za osm let existence vyznačuje dobrými výsledky, které může stát jen tiše závidět. Mohou pod vedením socialistů skončit s rekordními deficity, jako se dělo za jejich vlády na celostátní úrovni? Předvolební kampaň naznačila, že ano.

K polovině roku 2008 činí dluh krajských samospráv asi 11 mld. Kč, přičemž jejich roční příjmy se pohybují kolem 130 mld. Kč. Jejich dluh tak dosahuje necelých 10 % vlastních příjmů.

Zatímco stát permanentně hospodaří s deficity, které se naštěstí za současné vlády snižují, krajské rozpočty končily sedm posledních let v přebytku. Kromě toho se kraje zadlužovaly především kvůli investicím do dopravní infrastruktury, bez které není regionální rozvoj možný. Naopak stát si ještě nedávno zvyšoval deficit kvůli běžným výdajům mandatorní povahy.

Tragický dopad populismu

Za poslední čtyři roky vlády ČSSD vlád dosahoval průměrný deficit vládního sektoru tragických čtyř procent HDP, přičemž ekonomika zažívala dobu rekordního růstu. Vše se neslo v duchu výroku jednoho z tehdejších premiérů »zdroje jsou.« Krajské rozpočty k tomuto deficitu nejen nepřispívaly, ba dokonce jej mírně vylepšovaly.

Předvolební kampaň socialistů jen hýřila sliby, které značně zatíží krajské rozpočty, když pominu další sliby, které s politikou na úrovni krajů nemají nic společného.

Jde o proplácení poplatků ve zdravotnictví, jejichž výnos dosahuje řádu miliard ročně. Dále to je vlaková a autobusová doprava pro děti zdarma a další oblasti, kde ČSSD slibovala zvýšení výdajů.

Papírová moc krajů

Jiným aspektem hospodaření krajů je skutečnost, že o většině výdajů nemohou rozhodovat, jde totiž jen o přeposílání dotací od ministerstev dalším subjektům, např. v oblasti školství. Socialisté se posílení fiskální samostatnosti krajských samospráv zatím zuby nehty bránili. Uvidíme, jestli nyní budoucí hejtmané ČSSD nezmění názor, když půjde o jejich peníze.


Zdroj: 10.11.2008, Hospodářské noviny, rubrika Názory, autor: Ivan Fuksa, 1. náměstek ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.