CZ EN

Cílem ministerstva jsou prorůstové daňové změny

Ekonom Pavel Kohout mě ve svém článku Máme se bát krize? (LN 31. 10.) nazval „fundamentalistickým náměstkem, který nesnižuje daň z převodu nemovitosti a dělá (v době ekonomické krize) přesný opak“. V jeho komentáři zaznívá kritika vlády, která jen přihlíží zpomalování ekonomického růstu.

Především vítám skutečnost, že se autor, uznávaný ekonom, alespoň tímto způsobem nepřímo zapojil do debaty o komplexní reformě daňového systému.

Je nutno upozornit na fakt, že ministerstvo financí navrhuje daň z převodu nemovitosti zrušit, stejně jako daň darovací a dědickou, a předmět zdanění převést do základu daně z příjmu. To ale automaticky neznamená, že by lidé a firmy platily při prodeji nemovitosti vyšší daně. Záměrem není zvyšovat daňovou zátěž, cílem je reformovat systém, aby byl jednoduchý, transparentní. Výše daňové zátěže bude potom záležet na konkrétním nastavení parametrů (sazby, výše odečitatelných položek), které budou flexibilně schvalovat vlády a politici.

Tento atribut dnešní daňové politice chybí. Daně tak zůstávají doménou především politiků a jejich volebních slibů, kdy jedna část tvrdí, že je sníží, a druhá, že zavede progresi. Proto se ministerstvo financí snaží stávající systém vylepšit a ponechat prostor politickým programům a prioritám pouze v rovině parametrů.


Zdroj: Lidové noviny, 6.11.2008, rubrika: Horizont, autor: Peter Chrenko

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.