CZ EN

Kalousek: na dávky a platy nesáhneme

* ČSSD obvinila vládu, že nedoceňuje dopady finanční krize do rozpočtu. Chce pozvat guvernéra ČNB do Sněmovny k diskusi o dopadech.

ČSSD se může scházet, s kým chce. Pro mne je rozhodující, že Sněmovna propustila rozpočet do druhého čtení a současně zafixovala výdaje tak, aby nemohly být nezodpovědně zvyšovány. To je to nejdůležitější. Stabilita dostala naštěstí přednost před nezodpovědností.

* Přesto, proč se odhady růstu neaktualizovaly podle současného stavu?

Já se rovněž netajím s tím, že odhady, ze kterých se vycházelo při přípravě rozpočtu, jsou dnes příliš optimistické. Problém je, že když bychom měli předložit aktualizaci našich rozpočtových východisek, jak chtěla prosadit ČSSD, předložili bychom za dvacet dní čísla se stejnou mírou jistoty jako dnes. Žijeme totiž v době prudkých ekonomických, ale i politických turbulencí. Navíc hlasovací koalice Filip-Paroubek-Tlustý a jejich populistické návrhy změn spotřebních daní a sazeb daně z příjmů jsou mnohem větším rizikem pro veřejné rozpočty než celá krize. Přitom o těchto návrzích se bude hlasovat až za čtyřicet dní, takže vím, že i z tohoto pohledu bych za dvacet dní nebyl o nic chytřejší než dnes. Proto jsem velmi rád, že Sněmovna tyto možnosti uznala a rozhodla se pro stabilitu. Pokud dojde ke zpomalení hospodářského růstu, s největší pravděpodobností při rozpisu výdajů rozpočtu dojde i k zavázání některých položek.

* Může se možné omezení výdajů týkat důchodů?

Takové zavázání se samozřejmě nebude týkat ani sociálních dávek, ani platů, ani vládních priorit v oblasti investic, může se týkat především provozních výdajů jednotlivých ministerstev.


Zdroj: 23.10.2008, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.