CZ EN

Vláda pojištění vkladů najisto zvýší

* Proč už nemáme – jako mají například Slováci a Němci – zákon zvyšující pojištění vkladů? Tam vláda zákon přijala okamžitě, naše vláda sice schválila záměr, ale zákon nepřijala.

Především ani Němci, ani Slováci ještě nemají zákon. Mají stejnou deklaraci vlády o zamýšleném kroku jako my, že vláda zvýší pojištění vkladů a pojištěnou částku.

* Nedivte se pochybnostem, ale ono to tak vypadalo. Premiér byl na oficiální návštěvě Turecka a vláda to prostě jen zaznamenala.

S účastí či neúčastí premiéra to nemělo vůbec co dělat. Když jsem v úterý během zasedání ministrů financí Evropské unie prohlásil, že nepodpořím a nenavrhnu absolutní garance, ale zvýšení pojištění vkladů, tak jsem také obratem, druhý den, vládu o tomto záměru informoval. A také jsem ihned dostal podporu vlády včetně úkolu neprodleně připravit paragrafované znění tohoto zákona, což také udělám. Zákon se nenapíše přes noc, musí proběhnout legislativní proces, aby zákon byl platný, neměl právní vady, nebyl následně napadnutelný. Tedy aby skutečně dal lidem solidní a hlavně dostačující a platné záruky.

* Můžeme – my střádalové – tedy najisto počítat, že budeme mít zákon pojišťující vklady do sta procent do výše 50 tisíc eur (1,2 miliónu korun)?

Ze strany vlády rozhodně ano. Zákon, který na příštím zasedání vlády bude již mít paragrafovanou, tedy oficiální podobu, kabinet, jak tuto středu deklaroval, schválí. Pak ovšem musí zákon, aby byl platný, doputovat do Sněmovny. Ta – a pouze ona – definitivně rozhodně, zda zákon vstoupí v platnost, a také jak rychle.


Zdroj: 10.10.2008, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.