CZ EN

Sobotkovy ekonomické pohádky

V posledních týdnech si mohou čtenáři deníků přečíst spoustu celostránkových předvolebních inzerátů ČSSD. V rámci seriózní kampaně bych očekával, že informace v nich budou alespoň pravdivé. Neděje se tak. Mám-li použít nejméně tvrdého slova, jde o pohádky se zcela smyšleným dějem.

Pohádka má následující černobílé schéma. Zlý drak v podobě současné vlády rdousí ubohé občany a ekonomiku naší země, která čeká na spanilého prince v podobě sociální demokracie. Tak například zatímco za jejich vlád se tempo růstu blížilo šesti procentům, nyní to bude s bídou 4,5 %. Bohuslav Sobotka zapomněl ve své pohádce dodat, že česká vláda ještě způsobila krizi na americkém trhu s hypotékami a stála za krachem některých peněžních ústavů. Také zřejmě oslabila zahraniční poptávku po českých exportech, klíčovou složku růstu HDP pro malou otevřenou ekonomiku českého typu.

Zdánlivý růst Stínový ministr zamlčel, že jeho vlády nesmyslným utrácením a porušováním zákona o výdajových limitech sice přispěly k růstu HDP, tento růst byl však jen zdánlivý a krátkodobý, protože prostředky se „projedly“ a nesměřovaly do investic s budoucím výnosem. Jeho vlády tak v dobách rekordního růstu vytvářely rekordní deficity a významným způsobem destabilizovaly českou ekonomiku. Toto lze jednoznačně doložit čísly. Současné vládě nezbylo nic jiného než začít šetřit, což se samozřejmě krátkodobě projeví mírným poklesem HDP, aniž bychom přeceňovali roli vlády jako Bohuslav Sobotka. Zpomalení růstu mandatorních výdajů (včetně platů státních zaměstnanců) už řadu let doporučují všechny renomované mezinárodní instituce Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem počínaje, Evropskou komisí konče.

Úspory v oblasti mandatorních výdajů umožnily současné vládě zaměřit fiskální politiku prorůstovým způsobem. Tady upozorňuji, že strukturální změny se projevují v hospodářském růstu s mnohaletým odstupem. Návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením prostředků na vědu a výzkum o téměř 10 miliard, tedy o třetinu více. Značně se též zvyšují oproti minulosti investice do dopravní infrastruktury, bez které budoucí rozvoj ekonomiky není možný. Jak znovu opakuji, tyto investice se růstově neprojeví hned příští rok.

Ohrané pohádky Vláda prý nesnižuje deficity, ale suchá řeč statistiky dokazuje opak. V letech 1998 až 2006 dosahovala průměrná výše deficitu veřejných financí 4,5 procenta HDP, v letech 2007-2010 se očekává 1,5 procenta HDP. Současná vláda tedy dosáhne nejnižších deficitů za dobu existence samostatné České republiky.
Už ohraná je pohádka o inflaci.

Opatření, která přenesla zdanění z pracovní aktivity (další prorůstové opatření) na spotřebu, se podílejí na růstu inflace jen asi o 1,5 procentního bodu. Jde navíc o jednorázové zvýšení, které v lednu 2009 odezní. Rekordní inflaci mají nyní všechny státy EU, zvláště podobné státy, které se nacházejí v procesu dohánění vyspělých zemí a které žádné daňové změny neprováděly. To však stínovému ministrovi financí nevadí. Za inflaci může vláda, která zřejmě podle něho zdražila suroviny a zemědělské komodity na světových trzích.

Pohádky do předvolební kampaně nepatří.


Zdroj: Mladá fronta DNES, 24.9.2008, rubrika: Názory, autor: Ivan Fuksa 1.náměstek ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.