CZ EN

Kalousek: Nepráskám jako Tlustý

Pokud je ODS přirovnávána k parníku, který se Vlastimil Tlustý pokouší potopit, tak ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) Tlustého z toho parníku rovnou háže přes palubu. Potvrzuje, že mu jeho předchůdce přinesl seznam slibů, které chtěl splnit. „Tlustý na sklonku roku nasliboval mnohem víc věcí, než může slušný úřad uskutečnit,“ řekl Kalousek.

* Co říkáte na reportáž, ze které vyplývá, že vám Vlastimil Tlustý přinesl seznam patnácti projektů, které má ministr financí podpořit?

Já si nejsem jist, že těch věcí bylo patnáct, osobně se domnívám, že jich bylo ještě více. To byl asi jeden z důvodů, proč byl z mého pohledu vyhozen náměstek Eduard Janota (odvolán Tlustým – pozn. red.), protože jako slušný člověk takové věci dělat nechtěl a nemohl. Logicky tak nebyly vyslyšeny dotace, které nemohou mít prioritu veřejného zájmu. Tečka. Víc vám těžko mohu říct.

* Jaké další žádosti o dotace vám Tlustý předával?

Já na rozdíl od pana poslance Tlustého nepráskám. Mohu vám pouze říct, že dotace, které nebyly v souladu s veřejným zájmem, nebyly uspokojeny.

* Ale vždyť jde o veřejné peníze. Neprozradíte mi tedy další příklady dotací?

Podívejte se, žádost o dotaci může podat každý, na tom není nic ilegálního, otázka je, jestli ji dostane, nebo ne. Tedy zda splňuje kritéria, která daný dotační program má. Já se mohu zhruba vyjádřit k tomu, co bylo zveřejněno: ano taková žádost pana Baroše tu byla taky, ale protože podmínky daného dotačního titulu nesplňovala, tak nebyla schválena. Já jsem ministr financí, nejsem hokynář. Jsem přesvědčen, že dotace, které ministerstvo dalo – a ono jich není mnoho, protože spoříme – vyhovují všem kritériím vypsaných dotačních programů. Ty, které nevyhovovaly, a těch bylo také hodně, jsme neschválili. Znovu opakuji, jsem ministr financí, nejsem hokynář.


Zdroj: 9.9.2008, Mladá fronta DNES, Téma dnes, autor: Tomáš Syrovátka

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.