CZ EN

Česko vyhrálo arbitráž s Arcelor Mittal

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
--------------------
*Česká republika vyhrála arbitráž s ocelářskou skupinou Arcelor Mittal. Tribunál zamítl požadavek, aby stát Arceloru zaplatil pět miliard sedm set devadesát milionů korun. Ocelářská společnost navíc musí Česku zaplatit náklady na právní zastupování, přibližně půl milionu eur. Ve Stalo se dnes zdravím ministra financí Miroslava Kalouska. Dobrý večer.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Dobrý večer.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
--------------------
*Pane ministře, o jaké argumenty Arcelor Mittal opíral tu svoji žalobu?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Arcelor Mittal uzavřel v roce 2002 privatizační smlouvu s Českou republikou, na základě které Česká republika se zavázala převést, bude-li možné, čtrnáctiprocentní balík akcií dříve Nové huti, nyní Arcelor Mittal Ostrava. A samozřejmě byl tam ten dovětek, bude-li možné, protože o stejný balík v tu dobu vedla právní spor s firmou Petrcíle, které se zavázala tento balík akcií převést privatizační smlouvu z roku 96. Arbitrážní spor s firmou Petrcíle i tento arbitrážní spor se vedl o jeden a ten samý balík akcií, proto také obě dvě firmy požadovaly stejnou částku pět celých sedmdesát devět miliard. Takže, reálně České republice hrozilo, že bude moci zaplatit jedenáct ..., bude muset zaplatit jedenáct celých šest miliard v případě, že by neuspěla v těchto dvou sporech. My jsme samozřejmě rádi, že jsme v obou dvou sporech vyhráli a nebudeme muset platit ani korunu.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
--------------------
*Opravdu ty firmy požadovaly peníze? Nepožadovaly naopak těch čtrnáct procent akcií? Vždyť koneckonců ten spor s Petrcíle právě tak dopadl, že nakonec stát těch čtrnáct procent akcií prodal.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Firma Petrcíle požadovala ten balík akcií a náhradu škody ve výši pět celých sedmdesát devět miliardy. Spor dopadl tak, že jsme nemuseli platit ani korunu a byli jsme povinni odprodat firmě Petrcíle tento balík za osm set padesát milionů korun, což byla aktuální tržní cena k tehdejšímu datu. Kdybychom nebyli odsouzeni k tomu, abychom Petrcíli vydali tento balík akcií za těch osm set padesát, tak bychom je naopak museli vydat podle té privatizační smlouvy z roku 2002 Arceloru za tehdy stanovenou cenu tři miliony dolarů, tedy za padesát sedm milionů korun. Rozumíte, my jsme v tom sporu byli spoutáni dvěma smlouvami, které jsme zdědili, jednu z roku 96 s firmou Petrcíle a tu druhou z roku 2002 s firmou Arcelor. Jakkoliv respektuji, jakkoliv bych respektoval jakýkoliv nález arbitrážního soudu, tak je přece jenom raději, ty akcie, prodám za osm set padesát milionů, než abych je musel prodávat za padesát sedm milionů, ten rozdíl je zřejmý. Takže, mě pobavily i tehdejší nekompetentní články, jak je to pro stát nevýhodné. My jsme mimořádně uspěli ve sporu jak s Petrcíle, tak s Mittalem, nemusíme zaplatit ani korunu a ten balík akcií, o který byl veden spor, odprodáme za osm set padesát milionů korun.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
--------------------
*Pane ministře, je to běžná věc, že stát uzavře dvě smlouvy na stejný balík akcií, které si pak v podstatě protiřečí a řeší se u mezinárodních arbitráží?

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Já těžko mohu hodnotit kroky svých předchůdců, ale prostě v devadesátém šestém roce byla uzavřena privatizační smlouva s firmou Petrcíle, která nenaplnila tu úlohu vlastníka, kterou tehdy, tehdejší politická reprezentace předpokládala, a proto byla firma v roce 2002 zprivatizována firmě Arcelor Mittal a ten tehdejší požadavek firmy Petrcíle na opci na těch čtrnáct procent akcií nebyl Českou republikou respektován. To bylo napadnuto v arbitráži, tudíž ten čtrnáctiprocentní balík pak nemohl být vydán firmě Arcelor Mittal. Já jenom popisuji stav, já to ani nekritizuji, ani, ani nechválím, protože po bitvě je každý generál. Já konstatuji, že jsme zdědili mimořádně komplikovanou situaci, kde na začátku naše pozice nebyla vůbec dobrá, skutečně hrozilo, že budeme muset platit miliardy a pokládám za mimořádný úspěch, že nebudeme muset platit ani korunu.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor
--------------------
*Tolik ministr financí Miroslav Kalousek. Děkuju a na slyšenou.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /KDU-ČSL/
--------------------
Já děkuji. Na shledanou.


Zdroj: 26.3.2008, ČRo 1 - Radiožurnál, 21:00 Stalo se dnes

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.