CZ EN

Jeden manažer, dva šéfové

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa získal funkci předsedy dozorčí rady ČEB a EGAP.

OSOBNOST TÝDNE

Pracovitý, vyzná se v politickém dění, vnímá názory podnikatelů. Řeč je o Ivanu Fuksovi (44), který se možná právě díky těmto vlastnostem stal minulý týden předsedou dozorčí rady České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti. V tomto orgánu už nějakou dobu působí, zastupuje v něm Ministerstvo financí. Úvodní věta patří Václavu Petříčkovi, bývalému předsedovi rady.

Dva oříšky

V životopise Fuksa uvádí, že má za sebou mnoho plaveb na jachtě. Zkušenosti z moře se mohou hodit: bude muset poznat, odkud vítr fouká.

První rozpor, který Fuksu čeká, se týká výkonného vedení obou institucí. Ministr průmyslu Martin Říman je s Fuksou ve stejné straně a hodlá rychle prosadit velké personální změny. Jenže Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), Fuksův šéf na Ministerstvu financí, chce naopak postupovat opatrně a pomalu.

Druhý konflikt zatím bublá pod hladinou. Na státem podporovanou exportní banku i pojišťovnu žárlí komerční instituce. Průmysl oponuje: běžné banky se teď kasají, co všechno by poskytly vývozcům samy, ale kde byly, když se Rusko ještě nekoupalo v dolarech. Kdo ví, co bude za pět let, a tak by se proexportní instituce měly posílit.

Od technika po náměstka

Příbramský rodák vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů. Pracoval jako technik v metru, učil na příbramské průmyslové škole. V roce 1990 se stal městským zastupitelem. Angažoval se v ODS, v letech 2002 až 2006 byl starostou rodného města. Od ledna 2007 je náměstkem ministra financí. Současný starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD) říká: "Bývalý starosta je člověk, který drží slovo."

V nové funkci si Fuksa klade za cíl "zlepšit služby pro střední podnikatele a pokračovat ve zvyšování objemu exportních úvěrů a pojištění, a to nejen na východ". Jeho kolega z dozorčí rady Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu, věří, že Fuksa uspěje. "Pracuje se s ním dobře. Je to člověk, který může zajistit další rozvoj obou institucí."
Odborné znalosti z oboru vnějších vztahů získává Fuksa za pochodu. Domluví se rusky a anglicky.


Zdroj: 6.3.2008, Ekonom - rubrika Lidé, autor: Petr Korbel

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.