CZ EN

Zelené sliby plníme

V pátečním komentáři Jak plní vláda zelené sliby se Petr Uhl zamýšlí nad pozicí Strany zelených ve vládě. Vyjadřuje názor, že se odchyluje od svého volebního programu a že se „pozapomíná s ODS“. Rád bych v tomto článku přesvědčil čtenáře o opaku alespoň v oblasti, ke které jsem kompetentní se vyjadřovat, v oblasti hospodářské politiky.

Připomeňme si jednu základní skutečnost, kterou Petr Uhl „pozapomněl“. Nespravedlivý volební systém přisoudil zeleným pouhých šest poslaneckých mandátů z celkových 200, tedy pouhá tři procenta mandátů, ačkoliv volební výsledek přesáhl procent šest. Dále – účast ve vládní koalici samozřejmě přináší trpělivá vyjednávání a programové ústupky, přičemž při hlasování ve vládě může Strana zelených uplatnit čtyři hlasy z celkových osmnácti.

I přes omezující fakta se zeleným daří realizovat svůj volební program. Čtenář může posoudit sám: V rámci reformy veřejných financí jsme trvali na zachování dvou sazeb DPH, aby nedošlo k výraznému zvýšení cen sociálně citlivých položek, především potravin. Do snížené sazby byly také zařazeny ekologicky šetrná paliva, což přispěje k ochraně životního prostředí.

Důležitým prvkem reformy je zavedení tzv. ekologických daní, které odpovídají principu fiskálně neutrální ekologické daňové reformy, protože zatěžují spotřební daní paliva nešetrná k životnímu prostředí a zároveň dochází k úlevě v oblasti daní přímých. Daňová politika se tak stává významným nástrojem udržitelného hospodářského růstu.

Ve vnějším připomínkovém řízení je novela zákona o dani silniční, jejímž hlavním cílem je zavedení kvalitativně nového systému snižování sazeb daně pro vozidla šetrnější k životnímu prostředí.
Plánuje se také obnova vozového parku veřejné správy za tato vozidla.

Domnívám se tedy, že v oblasti hospodářské politiky se Straně zelených velmi dobře daří prosazovat volební program. Petr Uhl by se při hodnocení měl podívat na její působení i v širších souvislostech.

TOMÁŠ ZÍDEK, náměstek ministra financí, člen SZ

 


Zdroj:  Právo, 9. října 2007, autor: Tomáš Zídek, náměstek ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.