CZ EN

Kalousek: nechci měnit daň 15 procent

Šéf státních financí Miroslav Kalousek už má plán, jak v roce 2009 změnit daně, aby si oproti roku 2008 polepšili opravdu všichni a aby to bylo zároveň výhodné pro lidi s příjmy do 30 tisíc hrubého měsíčně. »Navrhuji ponechat i v roce 2009 sazbu ze superhrubé mzdy na 15 procentech a celkové daně snížit nikoli pomocí daňové sazby, ale zvýšením ročních slev na dani o 1500 až 2000 nad stav v roce 2008, kdy je roční sleva na dani na poplatníka 24 840 korun,« říká v rozhovoru pro HN Kalousek.

* HN: Vláda prosadila reformu veřejných financí. Co to znamená pro státní kasu?

Schválení reformy je klíčové. Díky ní mohu postavit státní rozpočet, který přes napjatou situaci bude dávat hlavu a patu, bude sledovat priority vlády a současně udržíme schodek veřejných financí do tří procent HDP.

* HN: Už za necelý rok musíte podle slibu, který jste dali Vlastimilu Tlustému, snížit daně tak, aby mezi lety 2008 a 2009 klesly opravdu všem. Už znáte Tlustého návrhy?

Žádné konkrétní návrhy nepadly. Akceptuji dohodu, že v první polovině roku 2008 má být podle rozpočtových možností předložena novela zákona daně z příjmu fyzických osob. Vítám to, protože umožnila klubu ODS hlasovat pro tento reformní balík. Rád bych ale zdůraznil, že budeme odstraňovat problém, který vznikl uměle. Kdyby byl dodržen vládní návrh, tak k žádnému dodatečnému zvýšení daní pro některé příjmové skupiny nedošlo. Byl jsem zaskočen tím, že ti, kdo si ten schod vynutili, ho pak začali označovat za hlavní problém. Respektuji ale, že ten schod vyřešíme.

* HN: Jak by takové řešení mělo podle vás vypadat?

Ty diskuse teprve zahajujeme, takže je složité je vést v přímém přenosu. V každém případě musí být ten návrh rozpočtově únosný.

* HN: Dobře, máte ale vy jako ministr financí aspoň představu, jak by se měly daně v roce 2009 snížit, aby na nich oproti roku 2008 vydělali opravdu všichni, a zároveň, aby to české státní finance zvládly?

Opakuji, že my tu diskusi teprve zahajujeme. Ale dobře: řeknu svůj návrh, se kterým do té diskuse vstoupím. Slyšel jsem velmi silně, že ti, kteří měli problémy s tím, co se včera schválilo, se zastávali zejména lidí, kteří vydělávají do 30 tisíc měsíčně. V tom s nimi souhlasím. Proto navrhuji ponechat i v roce 2009 sazbu ze superhrubé mzdy na 15 procentech a celkové daně snížit nikoli pomocí daňové sazby, ale zvýšením ročních slev na dani o 1500 až 2000 nad stav v roce 2008, kdy je roční sleva na dani na poplatníka 24 840 korun. Zvýšení slevy na dani o dva tisíce představuje snížení příjmu rozpočtu o zhruba 10 miliard korun, což je ještě rozpočtově únosné. Myslím, že neexistuje výhodnější varianta pro příjmové skupiny do 30 tisíc než ponechat tu sazbu na 15 procentech a snížit daňovou zátěž slevami na dani. Pokud kolegové z ODS přijdou s alternativou, která nebude náročnější pro veřejné rozpočty a bude výhodnější pro příjmové skupiny do 30 tisíc, tak se rád přizpůsobím. Nepokládám se za jediného nositele zjevené pravdy.

* HN: Zvýšení ročních slev na dani o 1500 až 2000 by pro jednotlivce znamenalo úsporu 125 až 166 korun měsíčně. Chcete podobně změnit i slevy na dani na dítě?

Slevu na dani na dítě jsme z původního návrhu 10 440 ročně zvýšili na 10 680 a já budu chtít, aby v případě ponechání sazby 15 procent platila i v roce 2009.

* HN: Říkáte, že by rozpočet tímto návrhem na snížení daní přišel o 10 miliard a že zároveň umíte tuhle sumu v rozpočtu nalézt. Ve kterých výdajích by bylo třeba škrtat?

Nejvyšší podíl povinných výdajů představují důchody, ale do nich sahat nebudeme. Existují ale další položky, jako jsou povinné výdaje v oblasti státní sociální pomoci, nemocenské a v oblasti příspěvku na stavební spoření. A v těchto oblastech si dovedu představit přibrzdění povinných výdajů.


Zdroj: Hospodářské noviny, 22.8.2007, rubrika: Reforma, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.