CZ EN

Tlustému nerozumím

Reforma - Před závěrečným hlasováním je její osud nejistý

Do pozměňovacího návrhu jsem do puntíku opsal variantu, kterou mi předložila expertní skupina ODS. Propočty měli k dispozici od 13. července, odmítá ministr financí Miroslav Kalousek Tlustého námitky, že daňovou část na poslední chvíli přepsal.

* LN Jak se cítí ministr financí, když se dohodne na podobě reformy, přijme předem dohodnuté pozměňovací návrhy, a poté několik poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým řekne, že se jim jejich vlastní pozměňovací návrh nelíbí?

Já tomu opravdu nerozumím. Myslím si, že to je vnitrostranická záležitost. Já jsem do poslední chvíle hájil vládní návrh, žádné pozměňovací návrhy vůči daňovým sazbám jsem nevítal. Protože samozřejmě všechny jsou nějakým tlakem na deficit. Nicméně expertní skupina ODS měla své požadavky, předložila varianty. Ministerstvo financí v červenci fungovalo jako servisní organizace. Já jsem nedělal nic jiného, než propočítával, co si expertní skupina zadala. Pak jsem předal propočty s jednotlivými sazbami, slevami na dani a konkrétními dopady na jednotlivé příjmové skupiny, na domácnosti.

* LN Vlastimil Tlustý ale tvrdí, že přesné výpočty nedostal, že jste je udělali dodatečně, a on byl oklamán...

Já osobně jsem výpočty předal šéfovi expertní skupiny ODS panu Doktorovi a ekonomickým ministrům všech koaličních stran. Stále si myslím, že původní vládní návrh byl lepší, ale byla-li varianta 12 a půl (u daně z příjmu fyzických osob od roku 2009) podmínkou koaliční shody, tak jsem to vnímal jako politickou realitu. A nic se na poslední chvíli nepřepočítávalo. Použila se přesně ta varianta, která od 13. července ležela na stole. Při koaličním jednání bylo zdůrazněno, že to je varianta s těmi sazbami. Jedinou změnou bylo mírné navýšení slevy na dani na dítě, protože se na koaličním jednání dohodlo, že tam bude kompenzace plateb u lékaře. To ale byla jediná změna, jinak jsem do pozměňovacího návrhu přesně a do puntíku opsal variantu expertní skupiny ODS, kterou měli všichni k dispozici už 13. července. Rozhodně se ohrazuji proti tomu, že bych podváděl nebo se dopustil chybných výpočtů.

* LN Takže to Tlustému kolegové z platformy buď zatajili, anebo neumí číst?

O tom nemohu spekulovat.

* LN Je ještě možné otevírat druhé čtení ve sněmovně a dělat pozměňovací návrh pozměňovacího návrhu, jak žádá Tlustý?

To je vyloučené už jen proto, že celý proces má nějaké termíny. A já musím do konce srpna předložit do vlády návrh státního rozpočtu na rok 2008. A musím ho mít opřený o legislativu, která bude v roce 2008 platit.


Zdroj: Lidové noviny, autor: Petr Kolář, 18. srpna 2007

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.