CZ EN

Kalousek: Pozměňovací návrhy? Jen teoreticky.

Filozofii reforem vláda podle ministra financí Miroslava Kalouska schválila jednomyslně, není na ní co měnit.

 »Když se nám nepodaří reformu prosadit, je na místě, aby vláda podala demisi a snažila se co nejdříve o předčasné volby,« říká Kalousek.

* HN: Je možné, aby kabinet zasáhl do scénáře reformy před tím, než ho předloží Poslanecké sněmovně?

Vláda schválila reformní opatření jednomyslně. Schválila je jako scénář tří vládních koaličních stran. Tedy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Ve vládě není šest stran, takže to nemůže být reforma podle ODS, KDU-ČSL, Strany zelených, Vlastimila Tlustého, Jana Kasala a Ludvíka Hovorky. A je na šéfech jednotlivých stran, jestli reformní zákon jednomyslně schválí i poslanecké kluby.

* HN: Trváte i na tom, že změny budou zabaleny v jednom balíku?

Budou předloženy jako jeden zákon. Není možné, aby se zvlášť předkládala populární opatření a zvlášť nepopulární. Všichni víme, jak by to v takovém případě dopadlo. Naším cílem není dosáhnout horšího stavu, než je nyní.

* HN: A co pozměňovací návrhy, budou dovoleny?

Nechci apriori říkat, že ne. Půjdeli zákon normálním legislativním procesem, pak se k němu budou pozměňovací návrhy podávat. Teoreticky.

* HN: Pak ale nemůžete vyloučit, že z reformy nezůstane vůbec nic.

Říkal jsem teoreticky. Akceptovat se samozřejmě dají jenom takové návrhy, které by neznamenaly zhoršení bilance. Takové, které nepůjdou proti filozofii jak na výdajové, tak na příjmové straně reformy.

* HN: Co to znamená u výdajů?

Chceme zmenšit mandatorní výdaje. A chceme zastavit automatickou valorizaci dávek s výjimkou důchodů. Z toho nelze ustoupit.

* HN: A pokud jde o daně?

Trend je jasný – přesun daňové zátěže z přímých na nepřímé daně, snížení daňové progrese a podpora rodin s dětmi. I u daňových návrhů pak pochopitelně platí, že by bylo možné akceptovat jen takové pozměňovací návrhy, které by nezhoršily bilanci.


Zdroj: Hospodářské noviny , ze dne 10.04.2007, autor: Jana Havligerová - rozhovor s ministrem financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.