CZ EN

Buď uspějeme, nebo nebude nic

Všichni koaliční politici by teď měli reformu podporovat, protože je to kompromis, tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek.

* Ve svém reformním návrhu říkáte, že odečitatelné položky u daně z příjmu fyzických osob projdou auditem. Co by se mělo změnit?

Předpokládám, že tam teď žádné velké změny nebudou. To by měl řešit až zcela nový zákon. A úplně nový zákon o dani z příjmu předpokládám k prvnímu lednu 2010. Je samozřejmě možné stihnout ho předložit i k prvnímu lednu 2009, ale obávám se, že to zkrácení doby na diskusi by mohlo být jenom na úkor kvality.

* Největší obavy, které jsou u odečitatelných položek, se týkají hypoték a důchodového připojištění.

Neumím si představit, že bych navrhoval zrušení nebo snížení odečitatelných položek na hypotéky nebo na důchodové připojištění. To by šlo naprosto proti filozofii vlády.

* Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý tvrdí, že navržená reforma je jen nefunkční maketa. Nakolik jsou jeho výhrady relevantní?

Vláda ten program schválila jednomyslně. Schválila kompromis. A samozřejmě každý z nás autorů může návrh kritizovat ze stranické pozice. Jsem tady ve dvojjediné pozici. Jsem autor ekonomického programu KDU-ČSL a předkládám koaliční kompromis. Je mým úkolem, a domnívám se, že i úkolem každého koaličního politika, hájit tento kompromis Kdybych ho chtěl komentovat z pozice autora ekonomického programu KDU-ČSL, tak bych ho samozřejmě mohl kritizovat. Ale to není úkolem koaličního politika.

* Nemáte obavu, že místo abyste lovili hlasy pro podporu reforem v opozičním táboře, budete muset horko těžko udržovat pohromadě koaliční poslance?

Nemám vůbec žádnou obavu. Protože buď se rozhodneme prosadit koaliční kompromis, což je scénář, který vyvádí veřejné rozpočty z dluhové pasti, anebo nebude nic. To je odpovědnost každého z nás.

* Existují výhrady proti tomu, že chcete daň z příjmu fyzických osob vypočítávat z tzv. superhrubé mzdy, která zahrnuje i odvody na sociální pojištění. Proč jste se rozhodli pro dvojí zdanění peněz, které stejně odvádíme státu?

Já to za dvojí zdanění nepovažuji. Pojistné je příjem a jako takový podléhá zdanění. Podle zákona je nyní od daně osvobozen, takže to není žádný vládní podvod.

Zahrnutí sociálních odvodů do superhrubé mzdy má i další význam, tentokrát politický. Je to opatření proti pohybům u nákladů práce. Kdyby nějaká politická reprezentace chtěla v budoucnu zvyšovat náklady v této oblasti, neprošlo by to bez povšimnutí každého zaměstnance, protože by se to zákonitě odrazilo i na jeho čisté mzdě.

„A úplně nový zákon o dani z příjmu předpokládám k prvnímu lednu 2010.“


Zdroj: Lidové noviny - rubrika: Téma/reformy, autor: Jaroslav Plesl

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.