CZ EN

Motivový obrázek

K paušální dani se nově přihlásíte i s příjmy do 2 milionů, oznámení podáte na finančním úřadě, poštou i elektronicky do 10. ledna

Přihlásit se k paušální dani je možné do 10. ledna 2023 včetně, a to podáním písemného oznámení na podatelně finančního úřadu, poštou, nebo elektronicky přes datovou schránku či na stránce MOJE daně.

Pokud váháte, zda se vám paušální daň vyplatí, můžete si to i letos sami spočítat s oblíbenou kalkulačkou MF: Kalkulačka paušální daně pro rok 2023.

Zájemci, kteří se k paušálnímu režimu chtějí připojit od 1. ledna 2023, tak mohou do úterý 10. ledna 2023 učinit vyplněním písemného formuláře Oznámení o vstupu do paušálního režimu nebo elektronicky datovou zprávou či vyplněním interaktivního elektronického formuláře v online finančním úřadu MOJE daně. Důležitou letošní novinkou je zvýšení hranice ročních příjmů pro přihlášení k paušální dani z 1 na 2 mil. Kč související se souběžným zvýšením limitu pro plátcovství DPH. V důsledku významného rozšíření paušální daně se nově zavádí tři paušální pásma s odlišnými měsíčními zálohami odvozenými primárně od výše příjmů a sekundárně od druhu vykonávané samostatné činnosti, resp. uplatnitelného výdajového paušálu.

Principem paušální daně je hradit daň z příjmů i odvody na důchodové a zdravotní pojištění v jediné měsíční platbě bez povinnosti podávat daňové přiznání.

Zbyněk Stanjura

ministr financí

„Paušální daň je nabídka od státu na snížení byrokratické zátěže drobných podnikatelů a je zcela na jejich dobrovolném rozhodnutí, zda ji využijí, nebo ne. Principem paušální daně je hradit daň z příjmů i odvody na důchodové a zdravotní pojištění v jediné měsíční platbě bez povinnosti podávat daňové přiznání a přehledy pojistných,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura a dodává: „Návrh tří pásem byl přijatelným kompromisem mezi zachováním jednoduchosti systému a daňovou spravedlností. Je jasné, že živnostník s příjmy do 500 tisíc korun ročně logicky nemůže státu platit stejně jako podnikatel s dvoumilionovými příjmy.“ 

Výše měsíční zálohy na paušální daň
  Celková paušální platba Daň z příjmů Pojistné na důchodové pojištění Pojistné na zdravotní pojištění
I. pásmo 6 208 Kč 100 Kč 3 386 Kč 2 722 Kč
II. pásmo 16 000 Kč 4 963 Kč 7 446 Kč 3 591 Kč
III. pásmo 26 000 Kč 9 320 Kč 11 388 Kč 5 292 Kč

Pro většinu poplatníků, kteří již v minulosti vstoupili do paušálního režimu, se zvýšením limitu ročních příjmů nic nemění a v následujícím roce budou platit paušální zálohy ve výši 6 208 Kč měsíčně, které odpovídají prvnímu pásmu paušálního režimu. Pro srovnání výše paušální zálohy pro rok 2022 činila 5 994 Kč měsíčně a každoročně se zvyšuje v závislosti na růstu zdravotního a důchodového pojištění dle vývoje průměrné hrubé mzdy. 

První pásmo se týká všech OSVČ s ročními příjmy do 1 mil. Kč, dále OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 80% výdajovým paušálem a OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč s uplatnitelným 60% či 80% výdajovým paušálem. Druhé pásmo je určeno zejména pro OSVČ s ročními příjmy do 1,5 mil. Kč, které se z důvodu 40% výdajového paušálu nevešly do prvního pásma, a také pro OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč s uplatnitelným 60% výdajovým paušálem. Třetí pásmo je pak určeno pro ostatní OSVČ s ročními příjmy do 2 mil. Kč, které se kvůli uplatnitelnému 40% výdajovému paušálu nevešly do nižšího pásma. Ve druhém pásmu budou OSVČ příští rok hradit fixní paušální zálohy ve výši 16 000 Kč měsíčně, ve třetím pásmu pak 26 000 Kč měsíčně.

Současně se zavedením tří pásem se zvyšuje limit příjmů umožňující vstup do paušálního režimu z 15 000 Kč na 50 000 Kč ročně. Tyto příjmy mohou pocházet například z kapitálového majetku či z nájmu. 

Stávající „paušalista“, tedy poplatník, který byl v paušálním režimu do 31. prosince 2022 včetně, pokračuje v roce 2023 automaticky jako paušalista v prvním pásmu paušálního režimu, pokud nepodá Oznámení o změně zvoleného pásma paušálního režimu pro zdaňovací období roku 2023.

Více informací k podmínkám pro vstup do paušálního režimu od 1. 1. 2023 najdete na webu Finanční správy zde.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.