CZ EN

Motivový obrázek

Vláda schválila systemizaci Ministerstva financí od 1. ledna 2023

Ministerstvo financí připravilo návrh systemizace služebních a pracovních míst pro rok 2023, který zohledňuje změny vyplývající z novely zákona o státní službě. Ta bude účinná od 1. ledna 2023 a zavádí např. pozice vrchních ředitelů sekce namísto dosavadních náměstků.

Systemizace MF má za cíl zrušit zbytné agendy a naopak posílit dynamicky se rozvíjející oblasti jako jsou finanční inovace či transformace české ekonomiky. Systemizace má také zajistit vyšší efektivitu při řízení úřadu, například sloučením věcně souvisejících agend a naopak rozdělením agend nesouvisejících, které vzhledem ke své náročnosti vyžadují potřebu samostatného řízení. 

V kapitole Ministerstva financí byl v rámci systemizace snížen počet služebních a pracovních míst o 172. K 1. 1. 2023 byla škrtnuta místa ve Finanční správě v souvislosti se zrušením větší části silniční daně a zrušení kontrolních oddělení v rámci ukončení fungování elektronické evidence tržeb. Naopak o 5 systemizovaných míst byl posílen Finanční analytický úřad z důvodu posílení kapacit k provádění mezinárodních sankcí v souvislosti s agresí Ruské federace na Ukrajině. V meziročním srovnání byl v kapitole MF celkově snížen počet míst o 572, a to zejména ve Finanční správě v návaznosti na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Na ministerstvu financí bude od 1. ledna 2023 zrušen odbor Cenová politika, odbor Strategie daňové politiky, spolupráce a správy, odbor Analýza a hlášení nesrovnalostí, včetně podřízeného oddělení Analýzy nesrovnalostí, oddělení Účetnictví podnikatelů a oddělení Regulace povinného auditu. Nově bude zřízena sekce Ekonomika a provoz, sekce Hospodářské strategie a politiky, sekce Právní a sekce Finanční trhy. V rámci sekce Hospodářské strategie a politiky vznikne nový odbor Sektorové politiky. Do sekce Daně bude zařazen odbor Mezinárodní daňová spolupráce a vztahy a oddělení Účetnictví. Sekce Finanční řízení a audit bude posílena novým oddělením Revize výdajů. V sekci státního tajemníka vznikne nové oddělení s agendou výběrových řízení. 

Problematika rušení zbytných agend a s tím související zeštíhlování úřednického aparátu zůstává i nadále důležitým bodem programového prohlášení vlády. Kroky vedoucí k tomuto cíli budou součástí připravovaného balíčku konsolidačních opatření, který ministr financí plánuje předložit vládě do května příštího roku. Jeho smyslem bude snížit strukturální deficit o 1 % HDP, tj. zhruba o 70 mld. Kč v příštích letech.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.