CZ EN

Motivový obrázek

V Praze proběhlo 12. setkání expertů mezinárodního investičního práva

V pořadí už 12. ročník tradiční konference s názvem „Investment Treaty Arbitration Conference“ pořádané Ministerstvem financí proběhl 20. října v reprezentačních prostorech Lichtenštejnského paláce Úřadu vlády.

Tato konference je každoročním prestižním mezinárodním fórem pro výměnu aktuálních zkušeností zkušeností a best practice v oblasti řešení investičních sporů mezi státy a zahraničními investory.

„Hlavním cílem této konference je shromáždit na jednom místě zástupce států, akademické obce a soukromého sektoru a podnítit vzájemnou diskuzi o nejnaléhavějších a nejzajímavějších tématech současného stavu mezinárodní ochrany investic. Po náročných dvou letech, kdy konference musela probíhat virtuální formou, si znovu vážíme příležitosti osobního setkání,“ prohlásila ve slavnostním úvodním slovu Martina Matejová, pověřená náměstkyně ministra financí pro řízení právní a majetkové sekce. „Jsem nesmírně rád, že naše konference nadále přitahuje odborníky z celého světa. Letošního ročníku se zúčastnilo přes 120 účastníků z 24 zemí, mezi nimi 25 kolegů z řad státních úředníků zastupujících své státy v investičních arbitrážích z 15 zemí,“ uvedl Jaroslav Kudrna, vedoucí oddělení Mezinárodní arbitráže a ochrana zahraničních investic. 

Dopolední část konference byla vedena panely expertů na témata fragmentace a integrace mezinárodního investičního práva, ochrany investic v době válečného konfliktu a problematiky mezinárodních sankcí. Účastníci z řad zástupců jednotlivých států, ale i renomovaných rozhodců, akademiků a advokátů následně sdíleli své zkušenosti s používáním znalců v oblasti náhrady škody v mezinárodních investičních arbitrážích. Odpolední program se pak skládal z diskuzních panelů na aktuální témata z oblasti mezinárodního řešení investičních sporů včetně nových pravidel ICSID a modernizace Dohody k Energetické chartě.

Předvečer samotné konference byl ve spolupráci s ICC Young Arbitrator Forum tradičně věnován mladší generaci právníků zabývající se mezinárodním řešením sporů, kteří zde mohli nasbírat cenné rady od zkušenějších zahraničních kolegů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.