CZ EN

Motivový obrázek

MF zveřejňuje výsledky kontrol marží u pohonných hmot za září

Ministerstvo financí naměřilo v září v rámci svých kontrol cen a marží u pohonných hmot průměrnou indikativní marži 3,7 Kč za litr nafty a 2,8 Kč za litr benzínu.

U nafty se jedná o částku odpovídající srpnové hodnotě (3,6 Kč za litr) i průměrné úrovni loňského roku (3,4 Kč za litr). U benzínu jde o významné snížení marže oproti srpnu (4,8 Kč za litr) zhruba na průměrnou úroveň loňského roku (2,6 Kč za litr). Předběžné výsledky v polovině října ukazují velmi nízké marže potvrzující, že aktuální zdražování pohonných hmot pro řidiče je důsledkem růstu cen paliv na evropské burze. MF bude ve svých kontrolách cen a marží i nadále pokračovat nejméně do konce roku 2023.

„Zářijová data z našich kontrol ukazují přijatelnou výši marží u benzínu i nafty na úrovni průměru loňského roku. Průběžná čísla za říjen přitom naznačují velmi nízké, krátkodobě i záporné marže, což potvrzuje, že za aktuálním zdražováním pohonných hmot na čerpacích stanicích stojí vnější faktory. Primárně se jedná o snižování produkce ropy ze strany zemí OPEC+, dočasné poškození polského ropovodu a stávky ve francouzských rafineriích, kvůli kterým klesla produkce benzínu ve Francii až o 60 %. To jsou všechno vlivy, které tlačí ceny paliv na evropských trzích vzhůru,“ vysvětluje ministr financí Zbyněk Stanjura. 

Ve srovnání s okolními zeměmi se ceny pohonných hmot bez daně pohybují v České republice spolu se Slovenskem stále nízko, v případě cen benzínu byla ČR v posledních týdnech vůbec nejníže ze všech porovnávaných okolních států.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.