CZ EN

Motivový obrázek

Evropská investiční banka podpořila loni v ČR projekty za téměř 30 miliard korun

Ve čtvrtek 24. března proběhla na Ministerstvu financí tisková konference viceprezidentky Evropské investiční banky (EIB) Lilyany Pavlovové. Hlavním bodem tiskové konference bylo představení výsledků a plánů EIB v České republice.

Od zahájení působení EIB v České republice došlo k podpoře investic za téměř 600 mld. Kč. V loňském roce EIB v ČR celkem podpořila projekty za takřka 30 mld. Kč. Jednalo se o projekty od municipalit, přes finanční instituce až po obchodní společnosti. Téměř 70 % z této částky směřovalo do podpory veřejného sektoru a rozvoje distribuční soustavy společnosti ČEZ. Například úvěrem ve výši 1,75 mld. Kč dále banka podpořila Středočeský kraj v oblasti klíčové regionální infrastruktury a zdravotnictví. 

„Aktuálně v souvislosti s válkou na Ukrajině a nutností zabezpečit strategickou energetickou bezpečnost České republiky musíme snížit naší závislost na dovozech ropy a zemního plynu. Významným milníkem pro nás je zahrnutí jaderné energie do evropské strategie udržitelného financování. Naší prioritou proto zůstávají investice do rozvoje jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Nezbytný bude ale i růst investic do obranyschopnosti naší země. A právě u těchto investic by mohla hrát významnou roli Evropská investiční banka. Velmi si vážím jejích aktivit v české ekonomice a doufám, že i nadále pro nás bude silným a spolehlivým partnerem,“ okomentoval vzájemnou spolupráci ministr financí Zbyněk Stanjura.

EIB je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Banka poskytuje půjčky pro kapitálové investice podporující vyrovnaný ekonomický rozvoj a integraci Evropy, čímž přispívá k dosažení politických cílů EU. V ČR je spolupráce s EIB zajišťována prostřednictvím Ministerstva financí. Guvernérem EIB za ČR je ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.