CZ EN

Monika Nedelková pokračuje ve funkci finanční arbitryně

Vláda dnes schválila návrh na opětovné jmenování Moniky Nedelkové do funkce finanční arbitryně. Stávající funkční období, které je dle zákona o finančním arbitrovi pětileté, uplyne Mgr. Nedelkové 17. listopadu 2021.

Finanční arbitr je státem zřízený mimosoudní orgán, který řeší spotřebitelské spory na finančním trhu. Do jeho působnosti spadají zejména spory v oblasti spotřebitelských úvěrů, platebních služeb, životního pojištění, poskytování investičních služeb či směnárenství. Řízení před finančním arbitrem je bezplatné a s žádostí o pomoc se tak na Finančního arbitra může obrátit každý. Žalované finanční instituce se přitom nemohou řízení před finančním arbitrem vyhnout.

„Ochrana spotřebitele na finančním trhu je naší prioritou. Jako boj s větrnými mlýny se totiž někdy může zdát snaha domoci se svých práv ve sporu třeba s poskytovatelem úvěru. Navíc se do takového sporu většina lidí v obavě z vysokých nákladů na právníky a kvůli poplatkům za soudní řízení ani nepustí. Proto je tu s mimosoudním řešením státem zřízený finanční arbitr, jehož kancelář se pod vedením paní arbitryně Nedelkové za poslední léta etablovala v respektovanou a důvěryhodnou instituci pomáhající lidem domoci se svých práv v oblasti finančních služeb,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.

V první polovině roku 2021 vzrostl meziročně počet žádostí podaných k Finančnímu arbitrovi o více než 40 %. V uplynulém roce 2020 přitom bylo smírčím způsobem vyřešeno téměř 60 % všech případů. Aktuálně je v Poslanecké sněmovně návrh poslance Patrika Nachera na rozšíření působnosti finančního arbitra například o neživotní pojištění, penzijní připojištění se státním příspěvkem či doplňkové penzijní spoření. „Velmi mě těší, že si lidé stále více zvykají obracet se na finančního arbitra. Jsem jednoznačně všemi deseti pro rozšíření působnosti arbitra všude tam, kde to má význam,“ dodává k poslaneckému návrhu Alena Schillerová.

Monika Nedelková je finanční arbitryní od roku 2011. Předtím působila na vedoucích pozicích na Ministerstvu financí, v České národní bance a v Komisi pro cenné papíry. Je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.