CZ EN

Vláda schválila upravenou novelu, která přinese online finanční úřad

Vláda na dnešní schůzi schválila novelu daňového řádu. Návrh z dílny Ministerstva financí přináší rozsáhlou modernizaci, zjednodušení a elektronizaci daní. Stěžejní součástí této novely je legislativní ukotvení online finančního úřadu.

Novela dále zjednoduší kontrolní postupy, sníží daňové pokuty a úroky a podpoří elektronickou komunikaci s finančním úřadem. Předloha rovněž umožní částečné vracení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh a upravuje formulářová podání při správě daní. Materiál vychází z původní předlohy, která nebyla v minulém týdnu Poslaneckou sněmovnou přijata poté, co ji Senát poslancům vrátil.

„Podpora zjednodušení a elektronizace daňového systému je dlouhodobou prioritou Ministerstva financí. Z ambice nastartovat projekt on-line finančního úřadu proto neustoupíme. Současné události dokládají, jak důležitá je možnost elektronické komunikace s úřady. Proto jsem novelu v kompromisním znění znovu Vládě předložila. Věřím, že opozici leží digitalizace opravdu na srdci a proto zavedení on-line finančního úřadu podpoří,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Hlavním záměrem novely daňového řádu je především podpora elektronizace daní a zjednodušení komunikace se správcem daně. Součástí návrhu je rovněž pozitivní motivace k využívání elektronických prostředků.
Daňovým poplatníkům, kteří podají daňové přiznání elektronicky, bude prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání k daním z příjmů o 1 měsíc. Oproti původní verzi obsahuje předloha drobné změny.

Novela zachovává dosavadní lhůtu pro vracení daňových odpočtů. Současně ale dochází k úpravě institutu zálohy na daňový odpočet. „Nalezli jsme konsensus na vrácení zálohy na daňový odpočet, který se sice nebude vracet tak rychle jako v předchozím návrhu, ale umožní nám původní záměr alespoň částečně realizovat,“ uvedla ministryně financí. Plátcům DPH, u kterých se prověřuje pouze část nadměrného odpočtu, přinese změna zlepšení z hlediska jejich cash-flow a zároveň zvýší jejich právní i podnikatelskou jistotu.

Nově návrh zavádí možnost individuálního prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, které dnes není možné. Zároveň novela přiznává daňovým subjektům oproti původní verzi návrhu kompenzaci v dvojnásobné výši, pokud po nich bude vymáhána nesprávně stanovená či zajištěná daň.

Předloha navrací liberační lhůtu, po kterou nevzniká úrok z prodlení s platbou daně. V současnosti činí tato tolerance 4 pracovní dny. V původním návrhu měla být vypuštěna bez náhrady. Nyní se do návrhu zákona vrací ve zkrácené kompromisní délce 3 kalendářních dnů.

Formát tzv. formulářových podání bude nově zahrnut mezi skutečnosti stanovené vyhláškou Ministerstva financí. Zároveň bude výslovně vyjádřeno, že v případě podrobností údajů o skutečnostech prokazujících tvrzení daňového subjektu a dalších údajů nezbytné pro správu daní bude vydání vyhlášky povinné.

Účinnost předložené novely daňového řádu je navržena na 1. ledna 2021. Tomu je přizpůsobeno i přechodné ustanovení týkající se prodloužení lhůty pro podávání elektronických daňových přiznání tak, aby bylo možné tento benefit využít již pro podání daňových přiznání za zdaňovací období roku 2020.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.