CZ EN

Vláda schválila účinnější opatření v oblasti praní špinavých peněz a financování terorismu

Vláda dnes schválila návrh zavádějící účinnější opatření v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Návrh z dílny Ministerstva financí přejímá do českého právního řádu požadavky vyplývající z evropské legislativy (tzv. AML směrnice). Předloha do národní úpravy rovněž zapracovává aktuální doporučení Výboru expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (Moneyval) ve věci implementace Mezinárodních standardů v boji proti praní peněz, financování terorismu a šíření zbraní hromadného ničení (Doporučení FATF) a řeší požadavky z praxe. Cílem je tak do českého právního řádu zavést moderní právní úpravu boje proti praní peněz a proti financování terorismu odpovídající mezinárodním standardům v této oblasti, která přispěje k předcházení aktuálním teroristickým hrozbám.

Návrh dále řeší aktuální problémy v oblasti provozování hazardních her. Zejména dochází ke zpřesnění právní úpravy rejstříku fyzických osob, který má zamezit tomu, aby se hazardních her účastnili patologičtí hráči, osoby pobírající dávky v hmotné nouzi, osoby v insolvenci a osoby, kterým hraní zakázal trestní soud. V souvislosti s připravovaným projektem zálohovaného výživného se vláda rovněž rozhodla znemožnit hraní hazardních her osobám, za které bude stát zálohované výživné vyplácet. Vyloučení z účasti na hazardních hrách může být pro určitou skupinu osob (typicky pravidelných účastníků hazardních her) rozhodujícím či jediným impulsem k dobrovolnému plnění jejich vyživovací povinnosti. Zápis těchto osob tak bude mít pozitivní dopad ve smyslu snížení počtu osob neplatících výživné pro nezaopatřené dítě. Účinnost opatření je navrhována jeden rok ode dne účinnosti zákona o náhradním výživném.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.