CZ EN

Vláda schválila prodloužení programu COVID III

Na dnešním jednání vláda schválila návrh novely zákona o státní záruce připravený Ministerstvem financí, která umožní prodloužení programu COVID III.

Program umožní rychlé úvěrování provozních a nově také investičních nákladů firem komerčními bankami. Poskytovatelem ručení je Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Za její dluhy plynoucí z tohoto ručení pak poskytuje záruku stát. Novela zákona umožní poskytnutí podpory firmám, které by jinak na úvěr dosáhly jen obtížně či příliš pozdě, i v roce 2021 a tím přispěje k jejich řádnému fungování a udržení zaměstnanosti. Zákon nyní míří do Poslanecké sněmovny.

"Evropská komise před několika dny prodloužila Dočasný rámec programy pro veřejné podpory financování podnikatelů do poloviny příštího roku. Proto jsem ihned vládě předložila novelu zákona, která umožní, aby záruky za úvěry podnikatelům v rámci programu COVID III mohly být poskytovány i k úvěrům sjednaným v příštím roce. S Komisí přitom budeme dále jednat o jeho prodloužení až do konce roku 2021. Podmínky zaručených úvěrů zůstanou stejné, nicméně vypustíme omezení na úvěry provozní a umožníme podporu též pro úvěry investiční. Podpoříme tím likviditu našich firem a podnikatelů a jejich investice," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Evropská komise tento týden oznámila své rozhodnutí prodloužit o 6 měsíců časovou podmínku pro programy veřejné podpory notifikované v rámci Dočasného rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy. Na základě tohoto rámce byl notifikován záruční program COVID III. Aby mohla Česká republika využít tohoto prodloužení, je nezbytné změnu promítnout do stávajícího zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů ČMZRB. V současné době kryje záruční program COVID III úvěry sjednané pouze do konce letošního roku.

Novela zákona dále rozšiřuje okruh poskytovaného ručení. Nově bude možné podpořit nejen provozní, ale také investiční úvěry. Návrh tím reaguje na poptávku ze strany podniků. Podporu tohoto rozšíření vyslovili při jednání s MF rovněž zástupci bankovních institucí a podnikatelských svazů. Současně se také prodlužuje doba, po kterou může být úvěr kryt ručením ČMZRB s následnou státní zárukou, a to nově až do konce dubna 2026. Těmito úpravami dojde k plnému využití prostoru, který Evropská komise svým Dočasným rámcem nabízí.

Program COVID III v současné době funguje ve spolupráci s komerčními bankami. Za půjčky ručí ČMZRB a na její výzvu se do projektu se zapojilo celkem 20 finančních institucí. Na základě tržních podílů jim byly vypočítány výše zaručovaných portfolií.

Česká republika poskytne státní záruku v rozsahu nejvýše 150 mld. Kč na zajištění dluhů ČMZRB plynoucích z poskytovaného ručení za provozní a nově i investiční úvěry podnikatelům. Tato státem vlastněná banka v rámci programu COVID III ručí za dluhy z úvěrů poskytnutých komerčními bankami.

Plnění z ručení ČMZRB zůstává limitováno ve vztahu ke každé konkrétní bance do výše 30 % celkového úvěrového portfolia zahrnutého do programu COVID III. Objem státní záruky umožní podpořit poskytnutí až 495 mld. Kč prostředků potřebných pro důležité segmenty naší ekonomiky.

Parametry v případě malých a středních firem (méně než 250 zaměstnanců):

  • ručení poskytováno nejvýše v rozsahu 90 % dluhu z jednotlivého poskytnutého úvěru, tedy podíl úvěrující banky na riziku je minimálně 10 %
  • plnění ze záruky v jednotlivém případě omezeno částkou 45 mil. Kč, neboť program je parametricky nastaven na úvěry do 50 mil. Kč (90 % limit krytí odpovídá absolutní částce 45 mil. Kč)

Parametry podnikatelů zaměstnávajících 250 - 500 zaměstnanců:

  • ručení poskytováno v maximálním rozsahu 80 % poskytnutého úvěru, tedy podíl úvěrující banky na riziku je minimálně 20 %
  • plnění ze záruky omezeno částkou 40 mil. Kč (80 % z 50 mil. Kč.)

Ministerstvo financí zvolilo model, kdy žádosti o úvěry a související rizika vyhodnocují jednotlivé komerční banky. To zásadním způsobem zkracuje a zefektivňuje poskytování úvěrů oproti systému, kdy by úvěry centrálně poskytovala jedna státem ovládaná banka. Systém státních záruk je zároveň nastaven tak, aby jednotlivé komerční banky byly přímo zainteresovány na eliminaci případů úvěrových selhání žadatelů, a to kombinací tzv. individuálních a portfoliových limitů ručení.

Živnostníci a firmy s až 500 zaměstnanci mohou podávat žádosti o půjčky v programu COVID III již od konce května. Ke dni 11. října bylo schváleno 2 124 žádostí v celkové hodnotě 13,2 mld. Kč zaručených úvěrů. Do programu banky a spořitelní družstva prozatím přijaly 4 531 žádostí v objemu 26,9 mld. Kč. Novela zákona nyní míří do Poslanecké sněmovny.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.