CZ EN

Senát schválil omezení sankcí u půjček pro OSVČ

Senát dnes schválil novelu zákona o spotřebitelském úvěru, které nastavuje strop na maximální výši sankcí za opožděné splátky u úvěrů pro osoby samostatně výdělečně činné. Doposud byla výše sankcí omezena pouze u úvěrů pro spotřebitele. Novela současně u spotřebitelů i OSVČ, kteří jsou v prodlení se splácením delším než 90 dnů, omezuje maximální výši smluvního úroku.

„Právě v této chvíli, kdy se mnozí spotřebitelé i podnikatelé ocitli ve svízelné situaci, je potřeba zabránit tomu, že by se kvůli neúměrně vysokým sankcím dostávali do dluhové pasti. Na rozdíl od ostatních krizových opatření, která jsou časově omezená, je tato změna platná natrvalo. Proti úvěrovým predátorům, kteří půjčují s cílem sedřít klienta z kůže a vydělávat na nepřiměřených sankcích, je třeba bojovat nejen během současné krize, ale i po jejím skončení,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová.

U úvěrů pro osoby samostatně výdělečně činné nesmí nově výše smluvní pokuty při prodlení delším než 90 dnů přesáhnout limit 0,1 % denně z dlužné částky. Celkový limit všech smluvních pokut přitom nesmí přesáhnout polovinu z celkové výše jistiny. Úrok z prodlení u úvěrů pro osoby samostatně výdělečně činné pak nesmí po 90 dnech prodlení přesáhnout zákonnou výši na úrovni repo sazby navýšené o 8 procentních bodů. Stejně je omezena i výše úroku smluvního.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.