CZ EN

Parlament schválil novelu pravidel rozpočtové odpovědnosti zmírňující dopady koronavirové pandemie

Poslanecká sněmovna dnes přehlasovala Senát a schválila novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, která reaguje na ekonomické dopady pandemie koronaviru. Návrh nyní míří k podpisu prezidentem republiky.

V posledních týdnech vláda přistoupila k řadě preventivních opatření, aby dokázala zajistit zdraví všech občanů a omezit šíření pandemie. Opatření však s sebou nesou ekonomické a rozpočtové dopady stovek miliard korun, přičemž českou ekonomiku čeká v letošním roce výrazný propad. Jen na straně příjmů je očekáván výpadek více než 140 mld. Kč oproti rozpočtovému výhledu. Na tyto náklady krize nelze reagovat tradiční soustavou fiskálních pravidel, aniž by se jejich efekty nepřenášely i do dalších let.

„Protože se všechny členské státy Evropské unie potýkají s následky pandemie, Evropská komise aktivovala obecnou únikovou klauzuli z pravidel o Paktu o stabilitě a růstu. Podle českého fiskálního pravidla je však možné tuto klauzuli využít jen pro rok 2020. V dalších letech bychom se už nevyhnuli bolestivým škrtům nebo zvyšování daní. Tvrdá fiskální opatření by oživení ekonomiky bránila. Abychom zachovali životní úroveň občanů a plně obnovili fungování ekonomiky, přicházíme s novelou, která dočasně rozvolňuje fiskální pravidlo,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

Schválená novela vytváří pro rok 2021 fiskální prostor na úrovni strukturálního deficitu ve výši 4 % HDP. V následujících letech by pak veřejné finance byly konsolidovány podle nařízení Rady EU č. 1466 z roku 1997 alespoň o půl procentního bodu meziročně, než bude opět plněn střednědobý rozpočtový cíl. Ekonomika tak nebude destabilizována nadměrným jednorázovým negativním fiskálním šokem.

„Naše veřejné finance se budou postupně vracet k plnění střednědobého rozpočtového cíle, a to plně v souladu s pravidly Evropské unie. Evropská fiskální rada členským státům doporučila využít únikovou klauzuli v plném rozsahu a přistoupit ke konsolidaci, která bude odpovídat tempu ekonomického oživení a zároveň ponechá dostatečný prostor prorůstovým výdajům,“ dodává Alena Schillerová.

Česká republika se v posledních letech řadí mezi nejlépe hospodařící země Evropské unie. Veřejné finance v posledních letech hospodařily s přebytkem, a to i při zohlednění hospodářského cyklu. V loňském roce hospodařil vládní sektor jako celek s přebytkem 0,3 % HDP. Celková výše zadlužení veřejných financí v roce 2019 dosáhla 30,8 % HDP a byla čtvrtá nejnižší v Evropské unii.

„Nemám proto sebemenších pochyb o tom, že české veřejné finance krátkodobý stimul ekonomiky unesou. Kdy jindy využít léta přebytkového hospodaření a snižování dluhu než právě teď, při této bezprecedentní krizi. Máme polštář, díky kterému rány tuzemské ekonomice jednoznačně zmírníme,“ uzavírá ministryně financí.

Graf - Hospodaření sektoru vládních institucí v mezinárodním srovnání 2019 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.