CZ EN

Dnešní aukcí MF pokrylo všechny letošní korunové splátky státního dluhu

Ministerstvo financí dnes na domácím trhu uskutečnilo další kolo aukcí střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Bylo to v pořadí již druhé od vyhlášení nouzového stavu Vládou České republiky dne 12. března 2020. Celková poptávka po všech nabízených dluhopisech přesáhla 161 mld. Kč, což je o více jak 100 mld. Kč více než v aukci konané předchozí týden. Jedná se tak o historicky nejvyšší poptávku po střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisech v jeden aukční den.

V aukci byly nabízeny dva fixně úročené státní dluhopisy se splatností 2021 a 2025 a jeden variabilně úročený státní dluhopis se splatností 2023. Ministerstvo financí dnes celkově prodalo státní dluhopisy za 87,4 mld. Kč. Díky tomu spolu s předchozími prodeji státních dluhopisů na domácím trhu pokrylo veškeré letošní splátky korunového státního dluhu. Současně dále posílilo rezervní prostředky státní pokladny pro krytí výdajů státního rozpočtu o dalších téměř 40 mld. Kč.

Celková poptávka v konkurenční části aukce po státním dluhopisu ČR, 3,85 %, 21 dosáhla závratných 85,6 mld. Kč. Ministerstvo financí se stejně jako minulý týden rozhodlo na tuto masivní poptávku ze strany investorů zareagovat. Nad rámec původně plánované nabízené jmenovité hodnoty v konkurenčním kole aukce ji uspokojilo v celkovém rozsahu 40,0 mld. Kč. Průměrný výnos dosažený v aukci činil 0,90 % p. a., což je níže než současná 2týdení repo sazba České národní banky.

U pětiletého státního dluhopisu ČR, 1,25 %, 25 byla poptávka ze strany investorů také velmi solidní, když dosáhla 44,8 mld. Kč. V tomto případě byla tato vysoká poptávka také z větší části uspokojena. Bylo prodáno 37,4 mld. Kč tohoto dluhopisu při průměrném výnosu 1,26 % p. a., což představuje nižší výnos, než kterého bylo dosaženo v aukci tohoto dluhopisu na konci února letošního roku. Ten činil 1,49 % p. a.

Doplňkem k dnešní aukci byl tříletý variabilně úročený státní dluhopis ČR, VAR %, 23, u něhož poptávka dosáhla také solidních 31,1 mld. Kč. S ohledem na vynikající výsledky prodeje obou fixně úročených státních dluhopisů se Ministerstvo financí rozhodlo prodat 10 mld. Kč tohoto dluhopisu.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.