CZ EN

Novela zákona o směnárenské činnosti dnes vstoupila v účinnost

Dnešním dnem vstoupila v účinnost novela zákona o směnárenské činnosti. Novela reaguje na nekalé praktiky některých směnáren, kterých se dopouštějí nejčastěji při jednání se zahraničními turisty v turisticky atraktivních lokalitách. Záměrem novely je tedy zvýšit ochranu klientů směnáren.

Novela zavádí možnost zákazníků odstoupit od smlouvy o směnárenském obchodu do tří hodin od provedení obchodu. Klienti musí být o svém novém právu informováni jak na kurzovním lístku, tak na dokladu o provedení směny. Pro odstoupení od smlouvy zákon stanovuje limit 1 000 EUR, čímž brání spekulacím na vývoj kurzu a zneužití práva odstoupit od smlouvy.

Předloha pamatuje i na odstoupení od smlouvy uzavřené prostřednictvím směnárenského automatu; v takovém případě má klient právo odstoupit do 3 pracovních dnů v kterékoliv provozovně nebo v sídle směnárníka.

Novela zákona přináší i další vylepšení ve prospěch spotřebitelů, když zpřísňuje požadavky na prezentaci informací na kurzovním lístku a poskytování jiných podmínek směny. Zveřejňování tzv. VIP kurzů v provozovně formou výhodnějších směnných kurzů nebude nadále povoleno.

K ochraně zákazníků směnáren slouží také zákaz úplaty za provedení směnárenského obchodu. Poplatky budou muset být promítnuty přímo do směnného kurzu. Klientům tak bude stačit porovnat směnné kurzy a nebudou muset dopočítávat výši poplatků. Poplatky budou povoleny pouze v případě proplacení šeku, výkupu mincí nebo platby kartou, neboť v takových případech je směnárenský obchod objektivně spojen s vyššími náklady.

„Reagujeme na nekalé praktiky některých směnáren, které naší republice nedělají dobré jméno,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. „Nejen zahraniční turisté ocení možnost do tří hodin odstoupit od nevýhodného nákupu bez udání důvodu. Ve směnárně a jejím okolí bude navíc možné vystavit jen jeden kurzovní lístek, aby nedocházelo k matení zákazníků nepřehlednou změtí kurzů a nabídek,“ doplnila Alena Schillerová.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.