CZ EN

Novela rozpočtových pravidel přináší řešení problematiky neobsazenosti míst ve státní správě

Vláda dnes schválila Ministerstvem financí předloženou novelu zákona o rozpočtových pravidlech, která přináší systémové řešení dlouhodobých problémů s využíváním prostředků na platy za neobsazená místa ve státní správě. Novela nyní míří do Poslanecké sněmovny.

„Jako první vláda důsledně řešíme problém vysokého počtu neobsazených míst ve státní správě. Změníme současný systém, který nahrává jejich kumulaci. Významná část prostředků na plat související s příslušným místem bude po druhém měsíci jeho neobsazenosti zavázána, čímž odpadne motivace úřadů úmyslně udržovat určitou část míst neobsazených a prostředky používat k vylepšování platů jiných zaměstnanců,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

„Vázání se bude týkat prvního platového stupně v tarifní třídě, do které je místo zařazeno. K motivaci pracovníků, kteří musí agendu za nepřítomného zaměstnance vykonat, tak zůstane úřadu zhruba 50 % nákladů spojených s tímto místem a zbytek se zablokuje,“ upřesňuje Alena Schillerová. Zavázané prostředky budou moci být následně použity na neočekávané výdaje během roku nebo na vládní priority.

Opatření představuje systémové, spravedlivé a průlomové řešení problematiky neobsazených míst a bude představovat roční úsporu cca 1-2 mld. Kč. Hlavním cílem navrhovaného opatření je pak zamezení dalšího generování neobsazených míst.

„Problém černých duší řeším od svého nástupu do čela rezortu. Ve státním rozpočtu pro letošní rok jsem proto přišla s razantní redukcí počtu neobsazených míst o 1300, což přineslo úsporu 3,4 mld. Kč,“ doplňuje ministryně financí.

Novela dále navrhuje snížit penále za porušení rozpočtové kázně z 1 promile na 0,4 promile denně. Nově je v zákoně ukotveno, že případný přebytek státního rozpočtu bude použit pouze na snížení státního dluhu. Účinnost zákona je navržena na 1. ledna 2021.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.