CZ EN

Novela oceňovací vyhlášky reaguje na kůrovcovou kalamitu

Ministerstvo financí překládá do vnějšího připomínkového řízení návrh novely tzv. oceňovací vyhlášky. Novela je mimo jiné reakcí na dlouhodobé problémy majitelů lesních porostů s kůrovcem a jde tak ruku v ruce s opatřeními vlády v boji proti kůrovcové kalamitě.

Předkládaná novela přináší významnou změnu v oceňování lesních porostů. Reaguje tak na kalamitní stav, kdy dochází k plošnému napadení lesního porostu kůrovcem. V případě plošně odumřelého lesního porostu neplnícího produkční funkci lesa vlivem tohoto poškození, umožňuje novela vyhlášky zohlednit tuto skutečnost v jeho ceně uplatněním zvýšených cenových srážek až do výše 85 %. Což umožní objektivně určit zjištěnou cenu lesních porostů, a to i v případě, kdy se určuje cena porostu pro účely daně z nabytí nemovitých věcí.

„Zohlednění problematiky boje s kůrovcem v nové vyhlášce Ministerstva financí vnímám jako důležitý signál vyslaný k majitelům postižených lesů. Zejména pak možnost uplatnění cenové srážky při výpočtu daně z nabytí nemovitosti považuji za pozitivní krok,“ vysvětlila předložení návrhu novely ministryně financí.

Kromě zohlednění problémů s kůrovcem přináší novela vyhlášky změny mimo jiné také v oceňování pozemků, které se v územním plánu nacházejí ve vymezených plochách koridorů dopravní nebo technické infrastruktury. Nově se tak pro výpočet daně z nabytí nemovité věci při určení jejich zjištěné ceny bude vycházet ze skutečného stavu nemovité věci, nikoliv k jejich umístění ve vymezeném koridoru. Což opět přinese pozitivní efekt pro poplatníky, zejména do daně z nabytí nemovitých věcí.

Předpokládaná platnost vyhlášky, s ohledem na její průchodnost legislativním procesem, je od 1. 7. 2019.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.