CZ EN

Ministerstvo financí prodalo další eurové dluhopisy se záporným výnosem

Ministerstvo financí navázalo na úspěšnou aukci státního dluhopisu denominovaného v eurech splatného v roce 2021. Prostřednictvím prodeje z vlastního majetkového účtu na základě výzvy tržním účastníkům z minulého týdne umístilo k dnešnímu dni na sekundárním trhu další tyto dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 250 mil. EUR. Dosažený výnos do splatnosti činil -0,05 % p. a., tedy o 2 bazické body nižší ve srovnání s aukcí první tranše. S vydáním státního eurodluhopisu opět nevznikly žádné úrokové výdaje, které by zatížily státní rozpočet v dalších letech, ale naopak byly generovány dodatečné čisté příjmy.

Celková jmenovitá hodnota v oběhu se tak zvýšila na 350 mil. EUR, čímž postupně dochází posílení jeho likvidnosti na finančních trzích. Ministerstvo financí si od tohoto kroku rovněž slibuje zvýšené povědomí o tomto typu jím nabízených finančních operací mezi koncovými investory.

Účelem pilotní emise na domácím trhu je získání eurových prostředků pro refinancování operací spojených se splátkou státního dluhopisu v červnu 2018 vydaného na zahraničních trzích v roce 2008 v celkové jmenovité hodnotě 2,0 mld. EUR, které byly krátkodobě pokryty zápůjčkami na peněžním trhu realizovanými za záporný výnos.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.