CZ EN

Další úspěšná aukce státních eurodluhopisů za rekordně záporný výnos

Ministerstvo financí dnešní aukcí navázalo na předchozí úspěšné prodeje pilotního státního dluhopisu v euru na primárním i sekundárním trhu, když prodalo eurodluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 200 mil. EUR, přičemž dosáhlo prozatím nejnižšího výnosu ve výši -0,31 % p. a. To je o 0,23 procentních bodů lepší výsledek než průměrný výnos, za jaký byl doposud prodáván. Tradičně vysoký zájem potvrzuje poptávka investorů v celkové jmenovité 442 mil. EUR. V pátek 21. 6. 2019 tak již budou v oběhu státní eurodluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 735 mil. EUR se splatností v roce 2021.

Ministerstvo financí vydáváním eurodluhopisu postupně refinancuje krátkodobé zápůjčky, kterými pokrylo splátku státního dluhopisu vydaného na zahraničních trzích v celkové jmenovité hodnotě 2,0 mld. EUR. Vzhledem k emisi za záporný výnos nejsou s eurodluhopisem spojeny žádné úrokové výdaje, naopak jsou do státního rozpočtu generovány čisté příjmy, které s dnešní aukcí dosáhnou více jak 2,3 mil. EUR.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.