CZ EN

Stanovisko Ministerstva financí k vyjádření Výboru pro rozpočtové prognózy

Ministerstvo financí jednoznačně vítá, že každoroční odhady daňových příjmů a pojistného historicky poprvé prošly odborným ohodnocením nově založeného Výboru pro rozpočtové prognózy.

Výbor ve svém stanovisku označil predikci příjmů veřejných financí jako optimistickou, míru rizika případného nenaplnění příjmů však označuje za mírnou. Ministerstvo financí trvá na aktuální srpnové prognóze, která vychází z jeho dlouhodobě uplatňované metodiky výpočtu. Ta byla dosud vždy označována jako konzervativní, což je podepřeno výsledky pokladních plnění z minulých let.

Z proběhlého jednání se zástupci výboru vyplynulo, že rozdíl v odhadech činí asi 0,2 % celkových příjmů veřejných financí. Ministerstvo financí je přesvědčeno, že při současném vývoji pokladního plnění, které významně převyšuje původní očekávání, se jeho predikce naplní.

Ministerstvo financí nikterak nerozporuje ve stanovisku prezentovanou úvahu, že zvyšují-li se mzdy a platy zaměstnanců v ekonomice, znamená to vyšší náklady, a tím pádem nižší zisky firem. Je ale nutné zdůraznit, že nejvyšší podíl na celkových příjmech státního rozpočtu, a to přes 50 %, představují sociální odvody a daně ze zaměstnání. Naproti tomu korporátní daně tvoří pouze 8,5 % celkových příjmů.

Ministerstvo financí je připraveno po skončení roku provést společně s výborem srovnání skutečnosti s predikcí pro rok 2018, ze které odhad příjmů na rok 2019 vychází. Aktuálně nespatřujeme žádné nové relevantní skutečnosti, které by zakládaly důvod pro revizi predikce příjmů.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.