CZ EN

Ratingová agentura Standard & Poor’s ocenila nízké zadlužení České republiky

Agentura Standard & Poor‘s ve svém nejnovějším hodnocení potvrdila rating České republiky se stabilním výhledem na úrovni AA- pro dlouhodobé závazky v zahraničních měnách a AA pro dlouhodobé závazky v domácí měně. Navázala tak na ostatní mezinárodní ratingové agentury, které v loňském roce potvrdily rating České republiky či vylepšily jeho výhled.

Agentura kladně hodnotí zejména nízké zadlužení vlády, které patří k nejnižším v Evropské unii, silné institucionální uspořádání a v neposlední řadě také vysokou flexibilitu s ohledem na měnovou politiku prováděnou Českou národní bankou. Oceňuje silný ekonomický růst v předchozích letech a predikuje jeho průměrnou hodnotu na úrovni 2,5 % pro následující čtyři roky. Dále vyzdvihuje zdravé veřejné finance. V roce 2016 dosahovalo hospodaření vládního sektoru přebytku 0,7 % HDP, který v loňském roce podle odhadů Standard & Poor’s vzrostl na 1,0 % HDP, což také potvrzuje fiskální výhled Ministerstva financí z loňského listopadu. Dle názoru agentury se do výsledku hospodaření pozitivně promítla i snaha vlády bojovat proti daňovým unikům a posilovat tak příjmy státního rozpočtu.

„Agentura Standard & Poor’s oceňuje snahu Ministerstva financí zjednodušit a zlepšit výběr daní, který se pozitivně projevuje na hospodaření veřejných rozpočtů a úrovni vládního dluhu. Kladně hodnotí i snižování zadlužení, o které se usilovně snažíme od konce roku 2013. Došlo tak k dalšímu potvrzení správného směrování Ministerstva financí při správě veřejných prostředků,“ dodává k hodnocení agentury náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.