CZ EN

Daňový balíček růst příjmů obcí nezastaví

Reakce na: "Na nižší daně pro zaměstnance přispějí obce. Schillerová jim chce sebrat příjmy, které letos získaly"
aktualne.cz | 17.3.2018 | Rubrika: Ekonomika | Autor: David Klimeš, David Mařík

Daňové příjmy obcí a krajů dlouhodobě narůstají a nepřestanou růst i v případě schválení daňového balíčku. Čísla hovoří jasnou řečí. Za poslední čtyři rozpočtové roky (2015-18) dochází k nárůstu daňových příjmů obcí o 54 mld. Kč (tzn. o 31 %) a krajů o 19 mld. Kč (tzn. o 37 %). Procentuální podíl obcí a krajů na výnosu sdílených daní se daňovým balíčkem nijak nemění, rozpočtové určení daní zůstává ve stávající podobě. Cílem balíčku je zrušit komplikovaný koncept superhrubé mzdy a současně rozumným způsobem snížit daňovou zátěž fyzických osob, kterým tak zůstane v peněženkách větší část jejich příjmů. To je v období dlouhodobého a stabilního ekonomického růstu logickým a správným krokem.

Pro rok 2019 Ministerstvo financí po započtení dopadů daňového balíčku predikuje růst daňových příjmů obcí o + 2,9 mld. (tzn. o + 1,3 %) a krajů o + 1,1 mld. (tzn. o + 1,6 %). Příjmy obcí a krajů tedy budou i nadále meziročně růst.

Obavy některých politiků ze zastavení investic nejsou na místě. Navzdory růstu daňových příjmů obcí nedosáhla loni úroveň místních investic ani jednoho z let od roku 2007. Loni byly obecní investice na úrovni 69 mld. Kč, v roce 2016 pak pouze 53 mld. Kč, zatímco např. v roce 2009 to bylo 90 mld. Kč; daňové příjmy obcí přitom v tomto období vzrostly o 70 mld. Kč a další nárůst o 23 mld. Kč je očekáván v roce 2018. I po zohlednění růstu běžných výdajů v souvislosti s inflací či růstem mezd tak obcím zbývá na investice mnohem více prostředků než v minulosti. To je možno ilustrovat mj. i na růstu jejich disponibilních finančních prostředků, které aktuálně dosahují 190 mld. Kč, zatímco v roce 2009 to bylo jen 88 mld. Kč.

1. místopředseda ČSSD Jiří Zimola chce, aby podíl samospráv na sdílených daních dosahoval alespoň „evropské“ úrovně 30%. Této hranice už ale v ČR dosahuje – obce dostávají ze sdílených daní 23,58 % a kraje 8,92 %, což je dohromady 32,5 % (v loňském roce podíl činil 30,32 %). V roce 2018 se odhaduje, že daňové příjmy obcí budou tvořit 73 % jejich rozpočtů.

Nelze zapomínat ani na to, že daňový balíček bude mít i pozitivní sekundární efekt na spotřebu domácností, protože jim zůstane víc prostředků, které se odrazí ve zvýšené spotřebě, což může pomoct mj. i místním podnikatelům. V neposlední řadě platí, že konkrétní podoba balíčku je momentálně stále předmětem jednání a nelze vyloučit, že se ještě bude dílčím způsobem upravovat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.