CZ EN

Účetní výkazy za konsolidovaný celek Česká republika poprvé v plném rozsahu

Ministerstvo financí navazuje na loňský rok a nabízí odborné i laické veřejnosti možnost nahlížet na hospodaření státu jako celku, a to prostřednictvím konsolidovaných účetních výkazů státu.

Ministerstvo již podruhé sestavilo účetní výkazy za Českou republiku. Výkazy jsou doplněny o zprávu, která je vysvětluje, analyzuje a doplňuje o další související informace.

„Za účetní období roku 2016 jsou výkazy sestaveny již za úplný konsolidační celek Česká republika zahrnující přes 18 tisíc subjektů, což je počet, který v komerční sféře nemá obdoby. Nově jsou zahrnuty například státní podniky, příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce a významné obchodní korporace ovládané státem nebo územními samosprávnými celky,“ vysvětluje náměstek pro Finanční řízení a audit Tomáš Vyhnánek. „Je to další významný krok k tomu, abychom veřejnosti mohli nabídnout plnohodnotné informace o hospodaření státu jako celku založené na akruálním účetnictví,“ dodává Vyhnánek.

Účetní konsolidace státu, jakožto nový moderní trend, lépe vystihuje finanční pozici státu, přináší uživatelům ekonomické informace o celkovém stavu majetku a závazků a o výsledku hospodaření státu. V dalších obdobích, kdy bude k dispozici více údajů, které bude možné adekvátně porovnávat a hlouběji analyzovat, se bude zvyšovat jejich využitelnost pro finanční rozhodování.

„Věřím, že účetní výkazy za Českou republiku přispějí ke zvyšování transparentnosti a důvěryhodnosti veřejného sektoru v očích široké veřejnosti,“ říká ministryně financí Alena Schillerová. „Děkuji za aktivní spolupráci všem zapojeným účetním jednotkám, které se vyrovnaly se všemi metodickými a technickými aspekty. Sestavováním konsolidovaných účetních výkazů se Česká republika posouvá ke standardu, který je běžný v nejvyspělejších zemích, jako je Velká Británie, Švédsko či Švýcarsko,“ uvádí Alena Schillerová.

Související informace:

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.