CZ EN

Obezřetná fiskální politika a nízká míra zadlužení znamenají potvrzení nadprůměrného ratingového hodnocení

Mezinárodní ratingová agentura Scope Ratings potvrzuje České republice ratingové hodnocení dlouhodobých závazků v domácí měně na stupni AA se stabilním výhledem a nově uděluje ratingové hodnocení dlouhodobých závazků v cizí měně taktéž na stupni AA se stabilním výhledem.

„Klíčovým faktorem pro takto vysoké ratingové ohodnocení je obezřetná fiskální politika státu, v rámci které dochází k zamezování daňovým únikům a posilování fiskálního rámce,“ vysvětluje náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Petr Pavelek. „Zákony o rozpočtové odpovědnosti umožní zachování klesajícího trendu zadlužení veřejných financí České republiky,“ dodává náměstek. Dle zátěžového testu provedeného agenturou Scope Ratings zůstane zadlužení České republiky nízké a udržitelné i v případě nepříznivého vývoje, v rámci čehož agentura velmi pozitivně hodnotí také snižování zadlužení vlády v posledních letech. Tyto faktory přispívají dle Scope Ratings k pokračujícímu vysokému zájmu o státní dluhopisy České republiky, které díky vhodně nastavené emisní politice státu přinášejí nezanedbatelné příjmy státnímu rozpočtu.

Agentura Scope Ratings je tak v pořadí další mezinárodní ratingovou agenturou, která v roce 2017 po agenturách Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch velmi dobře hodnotí současnou obezřetnou fiskální politiku státu, pokračující fiskální konsolidaci a posilování fiskálního rámce společně s klesajícím trendem zadlužení České republiky.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.