CZ EN

Na Program pro ohrožené děti a mládež bylo v letech 2014-2017 rozděleno 54,2 mil. Kč

Ministerstvo financí a Ministerstvo práce a sociálních věcí uspořádaly závěrečnou konferenci k programu CZ04 „Ohrožené děti a mládež“. Program byl zaměřen na zlepšení a změny v systému péče o ohrožené děti a mládež. Díky fondům EHP 2009-2014 bylo podpořeno 14 projektů a 3 doprovodné aktivity. V období 2014-2017 bylo rozděleno 54, 2 mil. Kč, které přispěly ke změnám v pobytové péči o děti na systém účinné sítě ambulantních a terénních preventivních a podpůrných služeb; zvýšení informovanosti dětí a mládeže o jejich právech a zapojení do rozhodování ve věcech, které se jich týkají.

Cílem závěrečné konference bylo představit odborné veřejnosti výstupy programu a sdílet dobrou praxi s klíčovými aktéry, kteří působí v oblasti ohrožených dětí. Program podpořil obce a kraje v revizi jejich politiky a práce s ohroženými dětmi tak, aby došlo ke snížení počtu dětí umístěných do ústavní péče a posílení sítě dostupných ambulantních služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny. Této příležitosti využily Pardubický a Zlínský kraj, ve kterých téměř 20 mil. Kč směrovalo na přípravu ke snížení pobytových kapacit pro děti v ústavech nejméně o 50 %.

Zlínský kraj realizoval projekt „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“ s rozpočtem 7,8 mil. Kč. V rámci projektu byly zpracovány transformační plány pro několik vytipovaných zařízení. Díky programu ve Zlínském kraji bude o děti do tří let věku postaráno formou náhradní rodinné péče. Pardubický kraj realizoval projekt „Transformace péče o ohrožené děti a mládež“ s rozpočtem 10,9 mil. Kč. V rámci projektu vzniklo celkem 8 transformačních plánů pro pět dětských domovů a tři dětská centra.

Prostřednictvím menších grantů bylo podpořeno 11 projektů a 10 organizací za zbývajících více než 34 mil. Kč. Byly podpořeny aktivity směřující ke zkvalitnění sítě služeb pro práci s rodinami, informovanost dětí o fungování systému sociálních služeb a aktivity zaměřené na zvyšování povědomí mezi dětmi a dospělými o právech dítěte. Díky programu vznikly metodiky zaměřené na zavedení nových nástrojů a postupů při práci s dětmi, pomůcky pro práci s rodinou a klienty, videospoty na téma práv dětí v náhradní rodinné péči, komiksy mapující život mladých lidí v ústavní a náhradní rodinné péči, nebo sborníky příkladů dobré praxe.

Více informací o Programu CZ04 a EHP fondech: www.eeagrants.cz.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.