CZ EN

Ministr financí navrhuje rozšířit osvobození od daně z nabytí nemovitosti

Od daně z nabytí nemovitých věcí je v současné doně osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je stavba rodinného domu, a k jednotce zahrnující byt a s ním užívanou garáž, sklep nebo komoru, která se nachází v bytovém domě. Vyplývá to ze zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí. V poslední době nicméně zaznamenáváme žádosti o osvobození i u nově vystavených rodinných domů, nabytí těchto jednotek však od daně osvobozeno není.

Ministr financí Andrej Babiš v roli poslance proto dnes Poslanecké sněmovně předložil návrh na změnu výše uvedeného zákonného opatření tak, aby z pohledu osvobození nadále nebylo rozlišováno mezi jednotkou v bytovém a rodinném domě. Pokud tento návrh Poslanecká sněmovna schválí v prvním čtení a dojde k jeho přijetí, bude v budoucnu od daně osvobozeno nabytí jednotek jak v bytových, tak rodinných domech.

V případech, ve kterých Finanční správa v současné době zjistí, že daň z nabytí nemovitých věcí byla vyměřena nesprávně, provede nápravu prostřednictvím dozorčích prostředků upravených daňovým řádem – doměří daň. Doporučujeme však poplatníkům, kterých se nesprávně uplatněné osvobození od daně týká, aby na změnu daně na doměření od Finanční správy nečekali a sami podali dodatečná daňová přiznání. V nich již nebudou uplatňovat výše uvedeného osvobození.

Aby byly zmírněny případné negativní dopady nastalé situace, zveřejnila Finanční správa na svých webových stránkách a úředních deskách souhrnný návod pro poplatníky, jak požádat o posečkání úhrady daně nebo její rozložení na splátky, případně jak požádat o prominutí příslušenství daně.

Co se týče případných vyměřených úroků z prodlení či penále z nesprávně uplatněného osvobození od daně, bude poplatníkům prominuto v celém rozsahu na základě žádosti a při splnění dalších podmínek daných pokynem GFŘ-D-21.

Veškeré relevantní informace mohou poplatníci daně z nabytí nemovitých věcí nalézt na webu Finanční správy: Informace k bytům v rodinném domě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.