CZ EN

Ministerstvo financí uspělo v soutěži Otevřeno x Zavřeno

Ministerstvo financí obdrželo za dlouhodobou propagaci konceptu otevřených dat a aplikaci Supervizor ocenění veřejnosti v soutěži Otevřeno x Zavřeno. Cenu uděluje obecně prospěšná společnost Otevřená společnost, která hodnotí veřejnou správu a oceňuje úřady, organizace a osobnosti, které se významně zasloužily o rozvoj přístupu k informacím, svobody projevu, otevřených dat nebo účasti na rozhodování.

Data v otevřeném formátu zveřejňuje Ministerstvo financí již od roku 2015. Zároveň s tím propaguje rozvoj ekosystému otevřených dat v dalších rezortech a na úrovni místních samospráv. Mezi aktivity spojené s otevíráním dat patří zpřístupňování dat v otevřeném formátu a tvorba vizualizací těchto dat pomocí webových aplikací. Jednou z aplikací je i oceňovaný Supervizor, který pracuje s otevřenými daty o výdajích. „Supervizor jasně a přehledně zobrazuje konkrétní výdaje veřejných institucí. Jednoduše tak zjistíme co, kdy a za kolik pořídily, což je informace, kterou rozklikávací rozpočty neposkytují,“ vysvětluje Tomáš Vyhnánek, náměstek ministra financí, pod kterého projekt otevřených dat spadá.

„Vizualizace otevřených dat ukazuje na jejich potenciál, ale také zpřístupňuje klíčová data formou, která je srozumitelná pro všechny, nejenom pro ty, co jsou data schopni strojově zpracovávat,“ doplňuje Barbora Janíčková, ředitelka Centrální harmonizační jednotky, která projekt otevřených dat řídí. „Ministerstvo financí vyvinulo pro tento účel další aplikaci CityVizor, což je sdílená platforma, která přehledně vizualizuje jak rozpočet, tak výdaje a dává je do souvislosti i pomocí grafické podoby. Aplikace je navíc nabízena zdarma všem obcím, které chtějí být směrem ke svým občanům otevřené a transparentní,“ dodává.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.