CZ EN

Ministerstvo financí uhradilo 90 mld. Kč za dluh z roku 2007

Ministerstvo financí 11. dubna 2017 uhradilo splátku desetiletého dluhopisu České republiky, který Česká republika prodala v dubnu 2007 s ročním úrokem 4,00 %. Celková jmenovitá hodnota tohoto dluhopisu činila rekordních 90,3 mld. Kč a roční náklady, které byly s tímto závazkem spojené, představovaly 3,6 mld. Kč ročně. Výdaje státního rozpočtu na obsluhu státního dluhu tak z titulu splátky tohoto dluhopisu od příštího roku o tuto částku poklesnou.

Peněžní prostředky na úhradu této půjčky získalo Ministerstvo financí v průběhu 1. čtvrtletí roku 2017 prostřednictvím emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů při dosaženém průměrném záporném výnosu -0,17 % p. a. To bylo umožněno nejen vhodně nastavenou emisní činností Ministerstva financí, ale také mimořádně vysokou důvěrou investorů ve státní dluhopisy České republiky.

„Státnímu rozpočtu se dnešní splátkou výrazně uleví. Úrokový náklad spojený s tímto astronomickým dluhopisem byl enormní a z dnešního pohledu nepřiměřeně vysoký. Zarážející je, že byl vydán ještě v předkrizovém období“, uvedl ministr financí Andrej Babiš. Dnes, na rozdíl od minulosti, Ministerstvo financí na části dluhu naopak vydělává. „Od mého nástupu jsme na lepším řízení likvidity vydělali 520 mil. Kč a na záporných výnosech 2,2 mld. Kč, celkem tedy 2,7 mld. Kč“, vypočítává ministr financí Andrej Babiš.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.