CZ EN

Alena Schillerová jmenována ministryní financí

Alena Schillerová byla dnes jmenována první ministryní financí v historii úřadu. Nahradila končícího ministra Ivana Pilného. Do úřadu ji uvedl premiér Andrej Babiš, který jej sám více než tři roky řídil.

Prioritou nové ministryně bude zjednodušení daňového systému. „V uplynulém období jsme přijali řadu opatření nezbytných pro boj s daňovými úniky a zeefektivnění výběru daní, což však zároveň zvýšilo administrativní zátěž podnikatelů a firem. Nyní je na čase daňový systém zjednodušit,“ uvedla po svém jmenování Alena Schillerová, která na ministerstvo nastoupila v lednu 2016 jako náměstkyně pro daně a cla. „Daňová sekce pracuje na projektu moderního daňového systému již více než rok. Vizi jsme veřejnosti představili v červnu 2016 a v následujícím roce budeme připraveni předložit nové vládě návrh nového jednoduchého zákona o dani z příjmu,“ upřesnila nová ministryně.

Projekt MOJE daně, tedy moderní a jednoduché, přináší také tzv. samovyměření, díky kterému odpadne poplatníkovi čekání na to, jak se správce daně vypořádá s podaným daňovým přiznáním a elektronický portál pro správu daní. Ten umožní vyřídit všechny daňové povinnosti rychle a pohodlně přes internet z kanceláře či z domova, bez papírových formulářů a návštěv finančních úřadů. První verze tohoto portálu by měla být veřejnosti zpřístupněna do dvou let.

Agenda Ministerstva financí samozřejmě zdaleka neobnáší jen daně. Poslanci se aktuálně zabývají návrhem státního rozpočtu na rok 2018, novou ministryni čeká také např. prosazování priorit ČR na Radě ECOFIN, další řešení situace OKD nebo rozhodnutí, zda se vrátit ke snaze o prosazení nového zákona o řízení a kontrole veřejných financí, který letos zamítl Senát.

„Své nástupkyni držím palce, protože je špičkovou manažerkou i odbornicí,“ popřál Aleně Schillerové končící ministr Ivan Pilný. „Má velkou výhodou, že resort dobře zná a může plynule pokračovat v zahájených projektech, zejména pokud jde o zjednodušování daňového systému a snižování státního dluhu,“ uvedl Ivan Pilný, který se po odchodu z funkce hodlá věnovat přednáškové činnosti a projektu Digitálního vzdělávání v Hradci Králové, na kterém spolupracuje s tamní univerzitou a krajem.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.