CZ EN

Nový generální ředitel celní správy navštívil jeden z největších kontejnerových terminálů v Evropě

Nový generální ředitel Milan Poulíček a náměstkyně ministra financí Alena Schillerová dnes navštívili největší vnitrozemský kontejnerový terminál v Praze-Uhříněvsi s kapacitou až 15 000 kontejnerů. Překladiště je určeno pro železniční a kamionovou dopravu. Denně do něj přijede z německých přístavů 6 až 8 vlaků (na jeden připadá v průměru 60 kontejnerů v hodnotě cca 80 000 EUR za jeden).

Milan Poulíček zde představil koncepci řízení celní správy a zjednodušení celního řízení. „Nový celní zákon, který je od pátku minulého týdne účinný a navazuje na evropskou celní legislativu, sjednotí postupy pro celní dohled, výběr cla a zjednoduší celní řízení. Provádění některých celních formalit bude do budoucna možné za určitých podmínek přenést na oprávněný hospodářský subjekt.“, řekl generální ředitel CS.

„Osoba nového generálního ředitele, který zvítězil v řádném výběrovém řízení, je pro mne zárukou, že celní správa zvládne úkoly vyplývající z nového celního balíčku a bude nadále splňovat vysoké nároky, které jsou na ní kladeny. Cením si zejména bohatých zkušeností pana plukovníka Poulíčka z jeho dlouholeté praxe v oblasti vedení pátracích týmů a akcí, jak na regionální tak na celostátní úrovni,“ uvedla náměstkyně ministra financí.

Doplnila, že nový generální ředitel se bude podílet na výběru týmu svých náměstků a spolupracovníků, se kterými bude následně pracovat zejména na rozšíření kontrolních a celně právních kompetencí CS v oblasti DPH, hazardu a evidence tržeb. „Za důležitou změnu k lepšímu považuji, že součástí celního balíčku je i novela zákona o DPH, která ruší možnost obchodovat bez DPH uvnitř svobodných celních pásem. Toto osvobození bylo v minulosti často zneužíváno umělým snižováním cen zboží za účelem obcházení daňových povinností a karuselových podvodů“, dodala Alena Schillerová.

Všichni zúčastnění měli možnost zhlédnout kontrolu kontejneru při celním řízení. Dlouhodobým trendem v evropské legislativě je elektronizace celního řízení, díky které se zjednodušuje a zefektivňuje. Digitalizaci celních procesů využívá česká celní správa již řadu let a považuje ji za základ svoji podpory hospodářských subjektů i národního hospodářství.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.