CZ EN

Finanční správy ČR a Polska spojí síly v boji proti podvodům na DPH

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová a její polský protějšek Marian Banaś podepsali v Telči ujednání o přímé přeshraniční spolupráci v oblasti DPH. Řešením nejasností napřímo a bez prostředníků chtějí podpořit akceschopnost jednotlivých finančních úřadů a umožnit rychlejší zásah proti daňovému podvodu.

„Je to další významný krok v boji s daňovými podvody v příhraničních oblastech. Díky dohodě bude komunikace mezi Finančními správami mnohem hladší a tím pádem i efektivnější. Navíc společná osobní setkání otevírá cestu k další spolupráci,“ popisuje výhody ujednání Alena Schillerová.

„Dohoda s polskou stranou je pro nás zvlášť důležitá, protože je to náš největší partner ve výměně informací. Zpracování dotazů však téměř v polovině případů trvalo déle než stanovená lhůta 90-ti dní. To by se mělo do budoucna změnit,“ slibuje si od dohody generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Pozice Polska ve výměně informací navíc neustále roste. Za poslední tři roky se počet žádostí o informace z polské strany ztrojnásobil.

Od prvního ledna loňského roku už probíhá stejná spolupráce se slovenskou finanční správou. Za dobu jejího trvání byly z případů řešených touto formou spolupráce vyměřeny částky v řádu stovek milionů korun. Podle vyjádření pracovníků zapojených finančních úřadů zkracuje délku daňového řízení a jedná se o velmi efektivní formu spolupráce.

„Jen u dohod s Polskem a Slovenskem nezůstaneme, chceme podobné ujednání podepsat i s dalšími zeměmi. Osvědčilo se nám to,“ doplňuje Schillerová.

K podpisu ujednání došlo během třídenního společného semináře zástupců české a polské finanční správy, během kterého dojde k nastavení konkrétních parametrů spolupráce a navázání kontaktů mezi jednotlivými zodpovědnými pracovníky, kteří spolu budou jednat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.